fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Betennelse: Hva det er og hvordan det kan være forårsaket av det man spiser.

Harvard, Stanford og Kings College-forskere beskriver denne mystiske helsetilstanden som man hører så mye om. Og enda viktigere, hva man kan gjøre for å redusere den.


Betennelse og inflammasjoner blir ofte beskyldt som årsaken bak en mengde helseproblemer, fra allergi til utmattelse. Og vi kan stadig lese om anti-inflammatoriske dietter.

Forskere fra Massachusetts General Hospital, King’s College London, Stanford Medicine, Harvard T.H. Chan School of Public Health har gjort et stort arbeid med å forstå de ulike kostholdsresponsene som er ulike fra person til person. Dette er en del av PREDICT-studiene som er de største ernæringsstudiene av sitt slag i verden.

Ulike former for betennelse.

Akutt betennelse er en del av en sunn immunrespons mot infeksjoner og sykdom. Men noen ganger kan betennelse bli kronisk og føre til nedsatt helse. Ulike reaksjoner på mat kan øke denne kroniske betennelsen.

Forskerne skriver at hva du spiser kan øke eller redusere betennelse i kroppen din. Å velge riktig mat kan bidra til å kontrollere betennelse og forbedre helsen.

Hva er betennelse?

Betennelse er kroppens naturlige immunrespons mot fremmede stoffer og elementer og en måte å beskytte seg mot skade og sykdom. Disse stoffene kan være alt fra bakterier til andre fremmedlegemer som kjemikalier, giftstoffer og til og med deler av din egen kropp.

Hvis du er syk eller skader deg, og de hvite blodcellene møter et fremmed stoff som en bakterie, eller til og med en torn i fingeren, frigjør de kjemikalier for å beskytte deg. Disse kjemikaliene øker blodstrømmen til området, og bringer flere immunceller til for å bekjempe inntrengeren.

Akutt betennelse er en lokal respons på skader eller infeksjoner, noe som resulterer i at en del av kroppen blir rød, hoven, varm og ofte smertefull. Det er noe du sannsynligvis ville ha opplevd rundt et lite kutt eller insektstikk, og som er en viktig del av helbredelsesprosessen.

Den økte blodstrømmen forårsaker akutt betennelse, som rødhet og varme. Kjemikaliene kan også føre til at vevet ditt hovner opp og stimulerer nervene og forårsaker smerte. Når du er blitt helbredet eller ikke lenger er syk, avtar denne typen akutt betennelse – vanligvis i løpet av noen få timer eller dager – og situasjonen går tilbake til det normale.

Kronisk betennelse er en varig immunrespons som varer over måneder eller til og med år. Noen ganger kan dette være forårsaket av en sykdom eller infeksjon, langvarig eksponering for skadelige kjemikalier eller underliggende autoimmunitet.

Akutt betennelse er en viktig del av kroppens respons på infeksjon og sykdom. Men når betennelsen vedvarer i lang tid, kan den gjøre større skade.

Forskere har koblet kronisk betennelse til tilstander som diabetes, kreft, Alzheimers, hjerteproblemer, hjerneslag, nyreproblemer, leddsykdommer, allergier og mye mer.

En stor studie viste også at personer med markører for kronisk betennelse i blodet hadde større sannsynlighet for å dø tidligere, selv etter å ha tatt hensyn til andre sykdommer og livsstil.

Dessverre er det mye vanskeligere å oppdage kronisk betennelse i kroppen, sammenlignet med rødhet og hevelse ved akutt betennelse.

Kronisk betennelse skjer ofte lydløst, med symptomer som er enkle å se bort i fra, inkludert generelle kroppssmerter, tretthet, søvnløshet, depresjon, angst, fordøyelsesproblemer, vektøkning og hyppige infeksjoner.

Selv om disse symptomene kan være utfordrende å måle, kan man måle nivået av betennelse ved å bruke stoffer i blodet ditt, kalt biomarkører. For eksempel bruker vi en biomarkør kalt GlycA for å måle nivået av betennelse hos våre PREDICT-studiedeltakere.

Det er flere mulige medisinske tilnærminger for å redusere kronisk betennelse, inkludert betennelsesdempende medisiner. Men selv om disse behandlingene kan være effektive for å lindre symptomer, er de ikke egnet for alle og kan forårsake bivirkninger, spesielt når de brukes over lengre tid.

Forskerne skriver at den gode nyheten er at du selv kan bidra til å redusere kronisk betennelse ved å endre kostholdet ditt, eventuelt sammen med annen medisinsk behandling.

Hva er kostbetennelse? ‍

Forskning har vist at matvarene vi spiser kan øke eller redusere betennelse i kroppen.

Når man spiser, kommer sukker og fett inn i blodomløpet. Som svar setter kroppen din igang tiltak for å bringe blodsukkeret og fettnivået tilbake til det normale på en kontrollert måte. Hvis disse reaksjonene ikke fungerer som de skal, forblir blodsukkeret eller fettnivået høyt over lang tid, og kroppen forblir i en stresset tilstand som kan føre til betennelse. På den annen side er det også noen matvarer som faktisk aktivt bekjemper betennelse.

Forskerne bruker begrepet «kostholdsbetennelse» for å fange opp alle de usunne metabolske effektene som kan utløses etter at vi spiser.

Gjentatte, store blodsukker- og fettstigninger kan føre til langvarig betennelse, vektøkning og kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom. Mange forskjellige mekanismer er involvert, fra økt kaloriforbruk som et resultat av regelmessige blodsukkernedganger, til oksidativt stress og endret blodfettmetabolisme.

Forskning har for eksempel konsekvent vist at mat som inneholder polyfenoler reduserer betennelse gjennom en rekke mekanismer, inkludert reduksjon av celleskader, økt følsomhet for insulin, og å slå av gener som forårsaker betennelse.‍

Man kan redusere kronisk betennelse ved å endre kostholdet‍.
Karbohydrater blir ofte fremstilt som en «betennelses-skurk» som bør unngås på betennelsesdempende dietter, fordi de kan forårsake usunne blodsukkerstigninger.

Studiene viser at det er store individuelle forskjeller på responsen vår på mat. Og de bruker sukker og fett som et eksempel.

PREDICT-studiene viser at en usunn fettrespons etter å ha spist faktisk er vel så kraftig assosiert med betennelse som blodsukker.

Forskernes storskala PREDIKT-studier viser ikke bare at vi alle har forskjellige sukker- og fettresponser etter å ha spist – til og med identiske tvillinger, som deler alle genene sine – har inflammatoriske responser på mat som personlige. Så mat som forårsaker et usunt blodsukker eller fettrespons hos en person, vil kanskje ikke gjøre det hos en annen.

For å opprettholde sunne responser på blodsukkeret og fettet og redusere kronisk betennelse, må du vite hvordan du reagerer på mat og velge det som passer deg best.

Forskerne nevner spesielt at et vegetabilsk kosthold med mye grønt kan ha en betennelsesbeskyttende virkning.

Ønsker å avkrefte kostholdsmyter

Den store forskningsinnsatsen PREDICT har som formål å sette fokus på hvordan man kan persontilpasse en tilnærming for å redusere kroniske betennelser. De sier at;

  • Gener bestemmer ikke vekten din.
  • Å telle kalorier fungerer ikke.
  • Du er unik, så maten skal være persontilpasset.
  • Tarmen kan avgjøre responsen på maten.

Hvis du alltid trodde kroppen din var annerledes, har du rett.
Vitenskapen vår viser at alles respons på mat er unik, til og med for identiske tvillinger. Metabolismen din er ikke definert av genene dine, og den kan endre seg.

Massachusetts General Hospital, King’s College London, Stanford Medicine, Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Les også: Verdensberømt Harvard-professor sier man potensielt kan stoppe utviklingen eller helbredede autoimmun sykdom ved å adressere alle underliggende årsaker samtidig. Les hele saken her.

Inngangen til vårt Helseforbedringsprogram.

Startpunktet for å benytte vårt helseforbedringsprogram er Inntaksmøtet. På inntaksmøtet får du kunnskap om oss og vårt program, persontilpasset medisin og funksjonellmedisin. Inntaksmøtet er uforpliktende og du trenger ikke bestemme deg for om programmet passer for deg og når du ev ønsker å starte, før etter møtet.

NB! Korona-tiltak: Vårt program gjennomføres nå i spesielt korona-tilpassede rammer hvor vi følger myndighetenes anbefalinger om smittevern. Det blir blant annet benyttet en kombinasjon av spesielt egnede lokaler og video-overføring.

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du også booke en gratis veiledning her

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår måte å leve på og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil er alltid kontroversielt og møter motstand. Vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt personlig ansvar.

Hos oss kan du få tilgang til forskningsbasert kunnskap om hvordan du kan endre ditt liv for å potensielt forbedre helsa eller unngå fremtidige helseutfordringer.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. Med støtte fra en digital helseplattform, leger, fysioterapeuter, helsecoacher, kostholdseksperter og en rekke andre ressurser.

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i livet. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Cleveland Clinic er bare en av mange verdensledende helseinstitusjoner som nå har stort fokus på funksjonellmedisin og persontilpasset medisin.

I Funksjonellmedisin bruker vi informasjon om din helsehistorie til å identifisere årsakene til sykdom, inkludert dårlig ernæring, stress, giftstoffer, allergener, genetikk og mikrobiomet ditt (bakteriene som lever i og på kroppen din). Riktig ernæring, kombinert med livsstil, miljø og mentale faktorer – vil hjelpe deg å ta kontroll over helsen din.

Cleveland Clinic (rangert som nummer #2 av sykehusene i USA)

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Hvordan komme i gang.

Inngangen til Helseforbedringsprogrammet er å gjennomføre et inntaksmøte. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre om vårt tilbud eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger om dette kan passe for deg. Du kan da ta et kvalifisert valg for om vårt program passer.

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Usikker på hvordan vi kan hjelpe deg?

Du kan også booke en gratis veiledningskonsultasjon med oss. Vi er tydelige på at vårt program ikke passer for alle – og hensikten med denne samtalen er å avklare om programmet kan passe for deg.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.