fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Verdensledende forskere: Kostholdet bør evalueres rutinemessig.

Feil kosthold som fører til kroniske sykdommer er nå ledende dødsårsak i verden – men til tross for dette så vurderer ikke de fleste i helsevesenet kostholdet.

Nå er det på høy tid at kostholdet evalueres rutinemessig i helsevesenet, mener forskere i en ny vitenskapelig uttalelse fra American Heart Association publisert i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, tidsskriftet til American Heart Association. Uttalelsen er skrevet av en gruppe eksperter og forskere innen ernæring og hjerte- og karsykdommer.

Feil eller dårlig kosthold har overgått alle andre risikofaktorer for død, og utgjør 11 millioner dødsfall og omtrent halvparten av dødsfall av hjerte- og karsykdommer over hele verden, ifølge 2017 Global Burden of Disease Study, en omfattende rapport om helseeffekten av kosthold i 195 land rundt om i verden.

Kostholdsinngrep fokusert på enkle næringsstoffer (f.eks. Vitamin D og omega-3 fettsyrer) har ikke redusert mengden hjerte-kar sykdommer. Men kosthold med lite grønt og fiber og mye rødt og bearbeidet kjøtt, tilsatt sukker, salt og total energi er de ledende risikofaktorene for hjertesykdommer, Alzheimers sykdom, noen kreftformer og diabetes.

Som et resultat har strategier som fremmer et helhetlig sunnere kosthold for å redusere kronisk sykdomsrisiko stor betydning i vår tid.

Men til tross for viktigheten av kosthold, vurderer eller rådgir ikke de fleste klinikere og andre medlemmer av helseteamet pasienter om mat- og drikkeinntaket.

Forskerne mener mangelfull ernæringskunnskap blant klinikere og andre medlemmer av helseteamet representerer en strukturell bidragsyter til kostholdsrelatert sykdom.

«Kosthold og matkvalitet er ikke tilstrekkelig prioritert når vi addreserer modifiserbare risikofaktorer ved regelmessige konsultasjoner i helsevesenet. Gitt bevis på at kostholdet bidrar til sykdom og dødelighet, er det en risikofaktor som er viktig å undersøke kontinuerlig,»

Maya Vadiveloo, Ph.D, professor i ernærings- og helsevitenskap ved College of Health Science ved University of Rhode Island i Kingston, Rhode Island.

Forfatterne lister opp mange årsaker til at ulike aktører i helsevesenet ikke adresserer kostholdet under en rutinemessig konsultasjon:

  • mangel på trening og kunnskap.
  • mangel på tid.
  • konkurrerende krav under den ofte korte konsultasjonen.
  • ernæring er ikke integrert i mange helsetjenester.

Enkle spørsmål som enkelt kan integreres er spørsmål om frukt- og grønnsaksinntak og sukkerholdig mat- og juiceforbruk. Men også inntak av bearbeidet mat og alkoholforbruk.

Forskerne mener man må vurdere det totale kostholdet, ikke bare en enkelt matvare eller næringsstoff.

Man må også kunne lage en klar plan samt evne å støtte pasientene under denne endringsprosessen. Endringsprosessen må også følges opp over tid, mener forskerne.

Forskerne oppfordrer til kritiske diskusjoner mellom klinikere, personer med kosthold / livsstilsekspertise og spesialister innen IT for å kunne utvikle verktøy som kan forenkle disse langvarige og sammensatte prosessene.

Ingen One-size-fits-all: mot persontilpasset livsstilsmedisin.

Det har vist seg svært vanskelig å utvikle en «one-size-fits-all» pakke med tiltak som fungerer for alle. Det er svært mange kurer og «quick fix» metoder man kan lese og høre om. Men anerkjennelsen av at mennesker er forskjellige og at man trenger en individuell tilpasning av tiltak, brer om seg raskt.

Et forskerteam ved King’s College London sammen med kollegene ved Massachusetts General Hospital, Harvard, Stanford University og helsevitenskapsselskapet ZOE PREDICT, utfører den største pågående ernæringsstudien av sitt slag i verden. Resultatene som vi tidligere har omtalt har vakt stor oppsikt.

«Vi må bort fra de alt for generelle tiltakene.»

Professor Spector ved Kings College mener det er på tide å komme seg bort fra de altfor generelle retningslinjene, trend-dietter og one-size-fits-all kosthold – og til å utvikle mer persontilpassede, vitenskapelige tilnærminger for ernæring som forstår og fungerer sammen med kroppene våre, ikke mot dem.

Rett og slett forteller dette oss at vi alle er unike og at det ikke er noe perfekt kosthold eller riktig måte å spise på som vil fungere for alle.

Tim Spector, Professor of Genetic Epidemiology, King’s College London

Inngangen til vårt Helseforbedringsprogram.

Startpunktet for å benytte vårt helseforbedringsprogram er Inntaksmøtet. På inntaksmøtet får du kunnskap om oss og vårt program, persontilpasset medisin og funksjonellmedisin. Inntaksmøtet er uforpliktende og du trenger ikke bestemme deg for om programmet passer for deg og når du ev ønsker å starte, før etter møtet.

NB! Korona-tiltak: Vårt program gjennomføres nå i spesielt korona-tilpassede rammer hvor vi følger myndighetenes anbefalinger om smittevern. Det blir blant annet benyttet en kombinasjon av spesielt egnede lokaler og video-overføring.

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du også booke en gratis veiledning her

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår måte å leve på og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil er alltid kontroversielt og møter motstand. Vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt personlig ansvar.

Hos oss kan du få tilgang til forskningsbasert kunnskap om hvordan du kan endre ditt liv for å potensielt forbedre helsa eller unngå fremtidige helseutfordringer.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. Med støtte fra en digital helseplattform, leger, fysioterapeuter, helsecoacher, kostholdseksperter og en rekke andre ressurser.

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i livet. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Cleveland Clinic er bare en av mange verdensledende helseinstitusjoner som nå har stort fokus på funksjonellmedisin og persontilpasset medisin.

I Funksjonellmedisin bruker vi informasjon om din helsehistorie til å identifisere årsakene til sykdom, inkludert dårlig ernæring, stress, giftstoffer, allergener, genetikk og mikrobiomet ditt (bakteriene som lever i og på kroppen din). Riktig ernæring, kombinert med livsstil, miljø og mentale faktorer – vil hjelpe deg å ta kontroll over helsen din.

Cleveland Clinic (rangert som nummer #2 av sykehusene i USA)

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Hvordan komme i gang.

Inngangen til Helseforbedringsprogrammet er å gjennomføre et inntaksmøte. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre om vårt tilbud eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger om dette kan passe for deg. Du kan da ta et kvalifisert valg for om vårt program passer.

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Usikker på hvordan vi kan hjelpe deg?

Du kan også booke en gratis veiledningskonsultasjon med oss. Vi er tydelige på at vårt program ikke passer for alle – og hensikten med denne samtalen er å avklare om programmet kan passe for deg.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.