inner-banner

Studie: Å spise usunn mat kan motvirke de positive effektene av et ellers sunt kosthold.

Å spise et sunt kosthold, for eksempel middelhavsdietten eller lignende, har en positiv innvirkning på helsen, men det er hittil lite kjent om effekten av å inkludere usunne matvarer i et ellers sunt kosthold.

Nå har forskere ved Rush University Medical Center rapportert om reduserte fordeler med en middelhavsdiett blant de som også spiser usunn mat. Resultatene av studien deres ble publisert i Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimers Association.

Middelhavsdietten er preget av et stort inntak av grønnsaker, frukt, fiskeoljer og frø og fiber og kan påvirke en persons helse positivt, sier Puja Agarwal, Ph.D., ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

“Men når det kombineres med stekt mat, søtsaker, raffinert korn, rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, så vi at fordelene med å spise den gunstige delen av dietten ser ut til å være redusert.”

Puja Agarwal, Ph.D., en ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

Usunn mat nøytraliserer fordelene.

Middelhavsdietten er assosiert med lavere kognitiv svikt hos eldre mennesker. Observasjonsstudien inkluderte 5001 eldre voksne bosatt i Chicago som var en del av Chicago Health and Aging Project, en evaluering av kognitiv helse hos voksne over 65 år gjennomført fra 1993 til 2012. Deltakere med langsommere og mindre kognitiv svikt gjennom årene med oppfølging var de som tettest fulgte middelhavsdietten, noe som ble begrenset gjennom inntak av øvrige matvarer som er en del av det vestlige kostholdet. Deltakerene i studien som spiste mer av det tradisjonelle vestlige kostholdet hadde ingen gunstig effekt av sunne matkomponenter for å bremse kognitiv tilbakegang.

Det var ingen signifikant interaksjon mellom alder, kjønn, rase eller utdannelse og assosiasjonen med kognitiv svikt i verken høye eller lave nivåer av typisk vestlig mat.

“Typisk vestlig kosthold kan påvirke kognitiv helse negativt,”

Puja Agarwal, Ph.D., en ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

Og videre sier han;

“Personer som tettest fulgte en middelhavsdiett tilsvarte å være 5,8 år yngre i kognitiv alder sammenlignet med de som også inkluderte mer usunn mat, ”

Puja Agarwal, Ph.D., en ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

Agarwal sa at resultatene underbygger andre studier som viser at en middelhavsdiett reduserer risikoen for hjertesykdom, visse kreftformer og diabetes, og støtter også tidligere studier om middelhavskosthold og kognitive evner.

Studien viser også til flere andre typer kosthold som har vist forbedring i kognitiv funksjon blant eldre voksne, inkludert Middelhavs-, MIND- og DASH-diettene.

“Jo mer vi kan innlemme grønne bladgrønnsaker, andre grønnsaker, bær, olivenolje og fiskeolje i kostholdet vårt, desto bedre er det for vår aldrende hjerne og kropp. Andre studier viser at rødt og bearbeidet kjøtt og stekt mat er assosiert med høyere betennelse og raskere kognitiv tilbakegang i eldre aldre, “

Puja Agarwal, Ph.D., en ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

Og forskerne konkluderer;

“For å få de fordelaktige effektene fra dietter som middelhavsdietten eller MIND-dietten, måtte vi begrense forbruket av bearbeidet mat og annen usunn mat som stekt mat og søtsaker.”

Puja Agarwal, Ph.D., en ernæringsepidemiolog og assisterende professor ved Institutt for indremedisin ved Rush Medical College.

Professor Tim Spector; Hvorfor alt man har blitt fortalt om mat er galt!

Professor Tim Spector, som har ledet den nylig publiserte og verdens hittil mest omfattende kostholdsstudie, og Dr Rangan Chatterjee diskuterer hvorfor gamle myter om mat fortsatt lever i beste velgående – mye på grunn av matindustrien.

Tim Spector fikk nylig dronningens utmerkelse for sin innsats under Korona-krisen. Han er professor i genetisk epidemiologi og leder for institutt for tvillingforskning ved King’s College i London. Hans forskning på eneggede tvillinger har gitt verden helt ny kunnskap om hvordan livsstil er svært viktig for helsa. Han har vist at selv genetisk identisk like mennesker faktisk kan få helt ulik helse. Og at mennesker er helt ulike og trenger helt individuelt tilpasset mat. 

Er ikke fisk sunt lenger?

Resultatene fra Spector sin forskning har vært oppsiktsvekkende og viser at alle mennesker responderer ulikt på den samme maten (også genetisk identiske tvillinger) – og nøkkelen ligger i tarmmikrobene, har de funnet ut.

Spector går også rett i strupen på en rekke aktører i matindustrien, som han mener står bak kampanjer for å opprettholde et usunt kosthold. Han sier for eksempel at fisk nå har blitt full av kjemikalier, plastikk og tungmetaller og at man bør begrense inntaket til et minimum.

Han sier at man kan få i seg de gunstige oljene fra fisken fra andre kilder, så lenge fisken nå har blitt så giftig, hevder han. Les artikkelen og hør podcasten her.

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.