Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Oxford University: Å reversere de aller fleste kroniske sykdommer ved bruk av livsstilstiltak. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Oxford University: Å reversere de aller fleste kroniske sykdommer ved bruk av livsstilstiltak.

I Funksjonellmedisin går man avansert og grundig til verks og ser på hvordan et individs unike gener, miljø og livsstil påvirker helsa – Innenfor såkalt livsstilsmedisin ser man på hvordan selv relativt enkle generelle livsstilgrep kan påvirke helsa dramatisk.

Artikkelen er publisert av Oxford University Press. og skrevet av Ben Brown, MD, medisinsk direktør for Ornish Lifestyle Medicine og professor ved University of California San Francisco. Ben har jobbet med livsstils-retreats sammen med Dean Ornish, MD, siden 1994 – og har publisert en rekke artikler som viser svært gode resultater med livsstilstiltak.

86% av kostnadene i helsevesenet til kroniske sykdommer.

Over 86% av de årlige helsekostnadene i USA skyldes kroniske sykdommer som ofte kan forebygges eller til og med reverseres ved å gjøre omfattende livsstilsendringer, kan vi lese.

Brown skriver at bruk av livsstilstiltak er en raskt voksende bevegelse innen medisinen i dag, hvor omfattende livsstilsendringer brukes ikke bare for å forhindre, men også ofte for å reversere utviklingen av mange kroniske sykdommer. Disse inkluderer alvorlig koronar hjertesykdom, type 2 diabetes, høyt blodtrykk, fedme, enkelte kreftformer og mange andre. Han skriver at det nå er bevist at omfattende livsstilsendringer også kan påvirke utviklingen av tidlig stadium av brystkreft, en del autoimmune tilstander, multippel sklerose og Alzheimers sykdom.

Mange krefter går nå i samme retning.

Begrensningene til medisiner og kirurgi for behandling og forebygging av kroniske sykdommer blir stadig bedre dokumentert, kan vi lese i Oxford-artikkelen. Men samtidig blir også kraften til omfattende livsstilsendringer stadig mer anerkjent.

Et klart grunnprinsipp er at det er mer kraftfullt å adressere de underliggende årsakene til sykdommer i stedet for bare å behandle symptomene. Tenk deg en gruppe leger som tørker gulvet rundt en overfylt vask, samtidig som ingen skrur av kranen. I stor grad representerer kranen den underliggende årsaken til mange kroniske sykdommer – de livsstilsvalgene vi tar hver dag.

Oxford University Press, Ben Brown, MD, medisinsk direktør for Ornish Lifestyle Medicine og professor ved University of California San Francisco.

Fremskritt innen medisinen.

Mange mennesker har en tendens til å tenke på fremskritt innen medisin som høyteknologisk og kostbart, for eksempel et nytt legemiddel, laser eller kirurgiske inngrep. Man kan ha vanskelig for å tro at noe så enkelt som disse omfattende livsstilsendringene kan gjøre en så kraftig forskjell i våre liv – men det gjør de ofte, skriver Brown.

Brown skriver videre at i deres forskning har de brukt høyteknologiske, dyre, topp moderne vitenskapelige metoder for å bevise kraften til noen enkle, lavteknologiske og rimelige inngrep. Disse randomiserte kontrollerte studiene og andre studier har blitt publisert i ledende fagfellevurderte medisinske og vitenskapelige tidsskrifter, skriver han. Forskerne har gjennom dette store arbeidet vist at kroppene våre ofte har en bemerkelsesverdig evne til å helbrede når vi behandler disse underliggende livsstilsårsakene – og mye raskere enn det man tidligere har trodd.

Fryktmotivasjon!

Mange sier at den viktigste grunnen til å gjøre livsstilsendringer er frykt. For eksempel å forhindre at noe ille skal skje, for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag. Frykt er ikke en bærekraftig motivator, men glede er det! Brown rapporterer at det man får igjen er så mye mer viktig enn det man har gitt opp.

For eksempel rapporterte pasienter med til og med alvorlig koronar hjertesykdom i alle våre studier og prosjekter mer enn 90% reduksjon i angina (brystsmerter) på bare noen få uker.

Oxford University Press, Ben Brown, MD, medisinsk direktør for Ornish Lifestyle Medicine og professor ved University of California San Francisco.

Motivasjon til å gjennomføre endringer i livet.

Mange synes det er vanskelig eller finner ikke motivasjon til å gjennomføre omfattende livsstilsendringer.

Når man har så store brystsmerter at man ikke kan jobbe, ikke kan gå over gaten før lyset skifter, ikke kan elske med partneren sin eller ikke kan leke med barna sine, så erfarer mange at de igjen kan gjøre alle disse aktivitetene etter å ha gjort endringer bare noen uker.

Oxford University Press, Ben Brown, MD, medisinsk direktør for Ornish Lifestyle Medicine og professor ved University of California San Francisco.

Disse valgene endrer seg raskt fra å være et offer til å bli en inngangsport til et nytt liv. Paradokset er at vi ofte tenker på å ta medisiner som enkelt og å gjennomføre livsstilsendringer som vanskelige. Men når du ser på dataene, vil de antyde det motsatte. Kostnadene for hjerte- og karsykdommer er mer enn for noen annen diagnostisk gruppe. Til tross for utbredelsen og kostnadene ved hjerte- og karsykdommer, er det først og fremst en forebyggbar og til og med reversibel livsstilssykdom. De fleste av de totale dødsfallene per år fra hjertesykdom og hjerneslag kan forebygges med livsstil og medisiner, skriver Professor Brown.

Dermed kan sykdommen som står for flere for tidlige dødsfall og kostnader enn noen annen sykdom, nesten helt forebygges bare ved å endre kosthold og livsstil. Og de samme livsstilsendringene som kan forhindre eller reversere hjertesykdom, kan også bidra til å forhindre eller til og med reversere mange andre kroniske sykdommer. For eksempel viste European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC) -studien, at pasienter som hadde et sunt kosthold (lavt kjøttforbruk og høyt inntak av frukt, grønnsaker og fiber), som ikke røykte, var ikke overvektige og hadde minst 30 minutter fysisk aktivitet per dag – 78% lavere total risiko for å utvikle en kronisk sykdom.

Støtte fra andre mennesker kan være kritisk.

En rekke studier har vist at gruppebaserte programmer kan være effektivt for å hjelpe pasientene med å gjøre omfattende endringer i sitt liv. Både Cleveland Clinic i USA og Funksjonellmedisinsk Institutt her i Norge, har også vist at gruppebaserte programmer kan ha stor effekt.

Professor Brown beskriver også at gruppesesjoner kan designes for å få sosial støtte og en følelse av fellesskap ved å skape et trygt miljø for å uttrykke følelser og også for å hjelpe deltakerne å følge livsstilsendringsprogrammer.

Gruppe-metodikken er overraskende enkel, hevder Brown. Deltakerne lærer seg å lytte med innlevelse og å snakke om sine følelser. Disse enkle tiltakene gjør at folk ofte føler seg forstått på et dypere nivå enn de har før, skriver Brown. Når man gjør dette ofte så utvikles tillit, og deltakerne rapporterer at de ikke lenger føler seg isolerte og alene i endringsprosesser.

Brown skriver videre at det nå er stor interesse for persontilpasset medisin, som er enda et skritt videre fra såkalt livsstilmedisin. Men de fant at selv enklere generelle gunstige livsstilsendringer kan reversere utviklingen av alvorlig koronar hjertesykdom og andre kroniske tilstander.

Jo flere mekanismer vi studerer, jo større forståelse får vi om hvorfor omfattende livsstilsendringer kan være så gunstig behandling, samt forebygge et bredt spekter av kroniske sykdommer.

Oxford University Press, Ben Brown, MD, medisinsk direktør for Ornish Lifestyle Medicine og professor ved University of California San Francisco.

Brown avslutter med at livsstilstiltak nå er en av de raskest voksende bevegelsene innen medisinen. Den økte utbredelsen av kronisk sykdom har skapt enorme økonomiske og sosiale byrder. Disse positive endringene i medisinen skaper et nytt paradigme for helsetjenester når vi trenger det som aller mest, avslutter professor Brown.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.