inner-banner

Studie: Inntak av Q10 kan være gunstig ved mitokondrie-sykdommer, tykktarmskreft, skjoldbruskkjertelkreft og Crohns.

Forskere fra Universitetet i Granada (UGR) viser at tilskudd av koenzym Q10 (CoQ10), et essensielt molekyl, kan utgjøre et verdifullt komplementært terapeutisk alternativ.

De to mest kjente funksjonene til CoQ10 er rollen i prosessen med å generere energi til cellene og deres antioksidantkapasitet. Ved forskjellige helsetilstander og gjennom den naturlige aldringsprosessen kan man observere en nedgang i nivåene av CoQ10, noe som bidrar til ulike helsetilstander, med større eller mindre grad av alvorlighetsgrad.

CoQ10 kapsler har derfor blitt gjort tilgjengelig for kjøp på apotek og urtemedisiner, men den terapeutiske virkningen som kan tilskrives disse kosttilskuddene kan ikke bare forklares med effekter på energiproduksjon eller reduksjon av oksidativt stress. Denne studien, publisert i tidsskriftet Human Molecular Genetics, adresserer dette kunnskapshullet. CoQ10 kan man også finne i mat som bønner og brokkoli og appelsiner.

Forskerne har nå demonstrert for første gang at CoQ10-tilskudd er i stand til å modulere hydrogensulfidmetabolismen, som igjen utløser gunstige endringer i andre viktige metabolske mekanismer som serinsbiosyntese, folatsyklus og nukleotidmetabolisme.

Ved ulike tilstander, som for eksempel ved noen mitokondrielle sykdommer, tykktarmskreft, skjoldbruskkjertelkreft eller Crohns sykdom, endres noen av disse mekanismene, så CoQ10-tilskudd kan være et verdifullt komplementært terapeutisk alternativ ved disse sykdommene, hevder forskerne.

Forskerne mener det er nødvendig med ytterligere studier for å evaluere resultatene. Dette vil kreve at kapasiteten til CoQ10 for å bli absorbert i mage-tarmkanalen økes og blir gjort tilgjengelig.

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.