Å spise en kopp med grønne bladgrønnsaker hver dag kan forbedre muskelfunksjonen, viser ny forskning fra Edith Cowan University.
Studien, publisert i Journal of Nutrition, fant at personer som spiste et nitratrikt kosthold, hovedsakelig fra grønnsaker, hadde betydelig bedre muskelfunksjon. Forskerene undersøkte data fra 3759 australiere over en 12-års periode.
Dårlig muskelfunksjon er knyttet til større risiko for fall og brudd, og regnes som en nøkkelindikator for generell helse og velvære.
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University sa at funnene viser nye viktige bevis for den rollen kostholdet spiller for den generelle helsen.
“Studien vår har vist at dietter med mye nitratrike grønnsaker kan styrke muskelstyrken din uavhengig av fysisk aktivitet”.
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University
Kosthold rikt på grønnsaker markedsføres nå på grunn av deres gunstige effekt på å redusere risikoen for en rekke kroniske sykdommer og hjerte og karhelse. Selv om omfanget av bioaktive fytokjemikalier som finnes i grønnsaker er mangfoldig, finnes noen fytokjemikalier i mye høyere konsentrasjoner i spesifikke grønnsakstyper, som for eksempel nitrat. Nitrat finner man hovedsakelig i grønne bladgrønnsaker og rødbeter.
Grønnsaker og trening ideelt!
“For å optimalisere muskelfunksjonen foreslår vi likevel at et balansert kosthold rikt på grønne bladgrønnsaker i kombinasjon med regelmessig trening, inkludert vekttrening, er ideelt.”
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University
Muskelfunksjon er viktig for å opprettholde god generell helse, og spesielt beinstyrke senere i livet.
Mens bladgrønnsaker kan være noen av våre minst populære grønnsaker, kan de faktisk være de viktigste, ifølge Dr. Sim. Forskningen fant at nitratrike grønnsaker, som salat, spinat, grønnkål og til og med rødbeter, ga store helsemessige fordeler.
“Mindre enn en av ti australiere spiser nok grønnsaker per dag,”
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University
Masse grønnsaker hver eneste dag.
“Vi bør spise en rekke grønnsaker hver dag, hvor minst et måltid med grønne bladgrønnsaker for å få en rekke positive helsemessige fordeler for muskelsystemet og hjerte og karhelse.”
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University
Det er bedre å spise grønnsaker enn vitaminer, mener forskerne;
“Det er også bedre å spise nitratrike grønnsaker som en del av et sunt kosthold i stedet for å ta kosttilskudd. Grønne bladgrønnsaker gir et stort utvalg av viktige vitaminer og mineraler som er avgjørende for helsen.”
Dr. Marc Sim fra institutt for ernæringsforskning ved Edith Cowan University
Denne nye studien er en av en økende mengde bevis som knytter grønnsaker til hjerte og karhelse, inkludert en nylig studie av krusiferøse grønnsaker og blodkarhelse.