fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Harvard: Inflammatorisk mat og søte drikker øker risikoen for hjertesykdom og hjerneslag.

To nye studier setter et nytt søkelys på hvordan inflammatorisk mat og drikke kan øke risikoen for hjertesykdom og hjerneslag – og hvordan anti-inflammatorisk mat kan motvirke risikoen.

Harvard Medical School skriver på sine nettsider om nye viktige funn knyttet til hjertesykdom.

Kronisk betennelse har vist seg å spille en viktig rolle i utviklingen av hjertesykdom og hjerneslag. Tidligere studier har funnet at kosthold kan påvirke betennelsesnivået.

En ny studie publisert i Journal of the American College of Cardiology så på virkningen av høy- og lavinflammatorisk kosthold blant 210.000 mennesker uten hjertesykdom i begynnelsen av studien.

Høyinflammatorisk kosthold ble definert som:

  • rødt, bearbeidet og organkjøtt.
  • raffinerte karbohydrater
  • sukkerholdige drikker.

Betennelsesdempende kosthold ble definert som:

  • bladgrønnsaker (grønnkål, spinat),
  • mørkegule og oransje grønnsaker (gul paprika, gulrøtter),
  • fiber, frukt, te, kaffe og moderate mengder rødvin.
  • nøtter

38% høyere risiko for hjertesykdom og en 28% høyere risiko for hjerneslag.

Deltakernes spisevaner ble registrert hvert fjerde år i opptil 32 år. De som fulgte et høyinflammatorisk kosthold, endte med en 38% høyere risiko for hjertesykdom og en 28% høyere risiko for hjerneslag enn de som spiste et lavinflammatorisk kosthold.

Lettbrus like skadelig som sukkerholdig brus.

Den andre studien, publisert i American College of Cardiology så på hvordan kunstig søtede drikker og sukkerholdige drikker (som brus, juice og 100% juice) påvirket hjertehelsen blant nesten 105.000 mennesker.

Forskere fant at de som i gjennomsnitt drakk omtrent 3/4 kopp eller mer sukkerholdige eller kunstig søtede drikker per dag hadde høyere risiko for hjertesykdom enn de som inntok lite eller ingen av disse drikkene.

Det var heller ingen forskjell i risiko mellom de to drikkene. Dette antyder at selv såkalte sunne drikker som lett-brus eller fruktjuice er skadelige når de konsumeres regelmessig.

Sammenlignet med ikke-forbrukere hadde både høyere forbrukere av sukkerholdige drikker og kunstig søte drikker høyere risiko for kardiovaskulær sykdom ved første hendelse, etter å ha tatt hensyn til et bredt spekter av forvirrende faktorer.

«Studien vår antyder at kunstig søtede drikker kanskje ikke er en sunn erstatning for sukkerdrikker, og disse dataene gir ytterligere argumenter for å drive den aktuelle debatten om avgifter, merking og regulering av sukkerholdige drikker og kunstig søte drikker,» konkluderer Chazelas et al.