Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Studie finner at kosthold med mye kostfiber raskt gir betydelige endringer i tarmmikrobiomet. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Studie finner at kosthold med mye kostfiber raskt gir betydelige endringer i tarmmikrobiomet.

Forskere og studenter ved University of California viser at selv etter kun to uker med et fiberrikt kosthold kan de se gunstige forskjeller i mikrobiotaen.

Forskere fra University of California, Irvine publiserte nylig studien i American Society for Microbiology.

Kostfiber består av resistente/ufordøyelige karbohydrater som finnes i for eksempel frukt, grønnsaker og frø. Og selv om dette fiberet ikke er fordøyelig for mennesker, kan tarmbakteriene metabolisere fiberet til kortkjedede fettsyrer og andre biprodukter som er kritiske for menneskers helse.

Det har de senere tiårene vært et redusert forbruk av plantebasert mat i den vestlige verden, ettersom bearbeidet har blitt utbredt. Et kosthold med redusert mengde fiber kan være svært viktig for helsa fordi lavt inntak av kostfiber kan være forbundet med sykdommer som type II diabetes og tykktarmskreft.

Videre har nye studier begynt å vise hvordan tarmmikrobielle endringer indirekte kan påvirke menneskers helse. Derfor kan en bedre forståelse av kostfiberens rolle på tarmmikrobiotasammensettingen gi innsikt i håndtering av sykdommer assosiert med tarmmikrobiomet.

Kan være avgjørende for helsa.

Kostholdsendringer kan ha en direkte innvirkning på tarmmikrobiomet fordi de ulike mikrobene har ulik evne til å nyttegjøre seg av de forskjellige næringsstoffene i maten. De ulike bakteriene i tarmen “spiser” altså ikke den samme maten. Inntaket av kostfiber har redusert kraftig i det forrige århundre, mens forbruket av bearbeidet mat har økt kraftig. Den delen av fiber man kaller kostfiber eller ufordøyelig fiber innholder store mengder av såkalt mikrobiota-tilgjengelige karbohydrater (MAC), og kan i tarmen metaboliseres av spesifikke bakterier som koder for fibernedbrytende enzymer. Fordøyelsen av MAC resulterer i akkumulering av kortkjedede fettsyrer (SCFA) og andre metabolske biprodukter – som er kritiske for menneskers helse, kan vi lese i studien.

“Mangelen på fiberinntak i den industrialiserte verden sulter ut tarmmikrober, med viktige helsekonsekvenser som kan være forbundet med økning i tarmkreft, autoimmune sykdommer og til og med redusert vaksineeffekt og respons på kreftimmunterapi,”

Katrine Whiteson, professor i molekylærbiologi og biokjemi som styrer UCI Microbiome Initiative.

Forskerteamet ledet av UCI Microbiome Initiative co-direktører Whiteson og Jennifer Martiny, professor i økologi og evolusjonsbiologi, sammen med Julia Massimelli Sewall, assisterende professor, gjennomførte en kortvarig to-ukers studie på studenter.

Studentene som deltok i studien fikk 10 fiberrike måltider hver uke i to uker. I løpet av tiden samlet de inn prøver for å spore tarmens mikrobielle sammensetning før og etter intervensjonen.

Sewall la merke til hvor mye studentene likte å lære om hvilke matvarer som har mye fiber.

“Vi var forbauset over å finne hvor mye kostfiber det var i bær og avokado, og utvekslet ideer om hvordan vi skulle tilberede bønner og linser. Jeg tror denne opplevelsen vil ha en livslang innvirkning på hvordan vi alle ser på etiketter på maten vi kjøper.”

Julia Massimelli Sewall, assisterende professor, University of California

Student og deltaker Andrew Oliver sier mange nesten ikke spiste fiber i det heletatt tidligere;

“Noen få studenter måtte gå fra nesten null til 50 gram daglig ved slutten av studien. Vi ble alle litt besatt av hvor mye fiber det var i maten vi spiste.”

Student og deltaker Andrew Oliver, University of California

Forskerne fant at den to ukers intervensjonen endret signifikant individuell tarmmikrobiomsammensetning, inkludert en økning i overflod av den gunstige mikroben Bifidobacterium.

“På dette tidspunktet under en pandemi, når vi trenger immunforsvaret vårt og sunne vaksineresponser, oppfordrer vi alle til å tenke på plantemangfoldet i kostholdet sitt – og tilsette noen bønner, bær og avokado der de kan, “.

Katrine Whiteson, professor i molekylærbiologi og biokjemi som styrer UCI Microbiome Initiative. University of California.

Å legge avokado til kostholdet forbedrer tarmhelsen, viser en ny studie fra University of Illinois.

Å spise avokado som en del av det daglige kostholdet kan bidra til å forbedre tarmhelsen, viser en ny studie fra University of Illinois. Avokado har mye kostfiber og enumettet fett. Les mer om studien her.

«Vi vet at det å spise avokado hjelper deg til å føle deg mett og reduserer kolesterolkonsentrasjonen i blodet, men vi visste ikke hvordan det påvirker tarmmikrober, og ikke minst metabolittene (stoffene) som mikrobene produserer,» 

Sharon Thompson, University of Illinois.

Stanford magazine: Døden inni oss og manglende inntak av fiber.

Hadza-folket, den resterende befolkningen på 300 personer i et jeger-samlersamfunn i Tanzania inntar i gjennomsnitt 150 gram fiber per dag – mot ca 15 gram i det vestlige kostholdet. 

Denne mengden ufordøyelig fiber tilsvarer omtrent vekten av en stor hamburger – og det er ti ganger den daglige mengden fiber som er vanlig i den industrialiserte verden.

Daglig fiberinntak holder de trillionene av encellede skapningene (for det meste bakterier) som lever inne i tarmen vår variert, stort og produktivt, noe som sannsynligvis var viktig for å holde våre forfedre sunne og friske i løpet av de første 95 prosent av artenes evolusjonshistorie da alle var jeger-samlere. Mennesket utviklet seg sammen med mikrobene og et kosthold med mye fiber – og nedgang i inntak av kostfiber og vestlig livsstil gjør at mikrobene ikke produserer stoffer som menneskekroppen er avhengig av.

Stanford-forskerne mener nedgangen i inntak av ufordøyelig fiber kan være en av de viktigste årsakene til en epidemi av sykdomsfremkallende mikrobiomer i den vestlige verden. Les mer om dette her.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.