fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

The Guardian: Alle menn kan være infertile innen 2045 på grunn av miljøgifter.

Den anerkjente britiske avisen The Guardian med artikkel om hvordan eksponering for miljøgifter faktisk truer menneskeheten – mener FN må arrangere hastemøte.

Artikkelen i den prisbelønte britiske nyhetsavisen i The Guardian Synkende antall sædceller, krympende peniser: giftige kjemikalier truer menneskeheten og har vekket stor oppsikt verden over.

Kjemikaliene som er skyld i reproduksjonskrisen vår, finnes overalt og i alt.

«Dette er intet mindre enn en fullskala krisesituasjon for menneskeheten.»

Shanna Swan, Professor og epidemiolog ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York.

Er dette slutten på menneskeheten? Dette spørsmålet stiller den anerkjente professoren og epidemiologien ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York, Shanna Swan. Dette kan skje raskere enn vi tror, ​​takket være hormonforstyrrende kjemikalier som reduserer fruktbarheten i en alarmerende hastighet over hele verden.

Null sædceller innen 2045?

I den nye boken til professor Swan, Countdown, viser hun at antall sædceller har falt med nesten 60% siden 1973. Med den utviklingen vi ser nå, viser Swans forskning at sædcellene kan telle null innen 2045. Null. La det synke inn. Det betyr ingen babyer. Ingen reproduksjon. Ikke flere mennesker.

Forfattern av artikkelen i The Guardian, Erin Brockovich, spør:

Jeg er nødt til å stille spørsmålet: hvorfor innkaller ikke FN til et krisemøte om dette akkurat nå?

Erin Brockovich

Erin Brockovich er en amerikansk miljøforkjemper og juridisk aktivist spesielt kjent for å bygge en sak mot Pacific Gas & Electric Company (PG&E) i California i 1993. Hennes vellykkede søksmål ble gjenfortalt i filmen, Erin Brockovich, spilt av Julia Roberts. Siden den gang har Brockovich vært vert for TV-serien Challenge America med Erin Brockovich på ABC og Final Justice på Zone Reality. Hun er president for Brockovich Research & Consulting og arbeider som konsulent for en rekke advokatkontorer verden over i forbindelse med miljøgifteksponering.

Kjemikaliene som er skyld i denne krisen, finnes i alt fra plastbeholdere og innpakning av mat, til vanntette klær og rengjøringsprodukter, til såper og sjampo, til elektronikk og tepper. Noen av dem, kalt PFAS, er kjent som «forever chemicals», fordi de ikke brytes ned i miljøet eller i menneskekroppen. De bare akkumuleres og akkumuleres – gjør mer og mer skade, minutt for minutt, time for time, dag for dag. Nå ser det ut til at menneskeheten har nådd et bristepunkt.

Swans bok er svimlende i sine funn, skriver Brockovich.

«I mange deler av verden er den gjennomsnittlige tjueto år gamle kvinnen i dag mindre fruktbar enn bestemoren hennes var når hun var 35,»

Shanna Swan, Professor og epidemiolog ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York.

I tillegg til det så viser professor Swan at en mann i dag i gjennomsnitt vil ha halvparten av antall sædceller som bestefaren hans hadde.

«Den nåværende tilstanden for reproduktivitet kan ikke fortsette mye lenger uten å true menneskets overlevelse»

Shanna Swan, Professor og epidemiolog ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York.

Global eksistensiell krise!

Og Swan legger til:

«Det er en global eksistensiell krise, det er rett og slett bare det vitenskapen viser.»

Shanna Swan, Professor og epidemiolog ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York.

Som om dette ikke var skremmende nok, finner Swans forskning at disse kjemikaliene ikke bare reduserer sædkvaliteten dramatisk, de krymper også penis-størrelse og testikkelvolum. Dette er intet mindre enn en fullstendig krisesituasjon for menneskeheten.

Swans bok gjenspeiler allerede eksisterende forskning, som har funnet at PFAS skader sædproduksjon, forstyrrer det mannlige kjønnshormonet og er korrelert med en «reduksjon av sædkvalitet, testikkelvolum og penislengde». Disse kjemikaliene forvirrer bokstavelig talt kroppene våre.

Gitt alt vi vet om disse kjemikaliene, hvorfor gjøres ikke mer?

Brockovich skriver at akkurat nå er det et lappeteppe av utilstrekkelig lovgivning. Lover og forskrifter varierer fra land til land, region til region, og i USA fra stat til stat. EU har begrenset bruk av en del ftalater i leker og setter grenser for ftalater som betraktes som «reproduksjonstoksiske» – noe som betyr at de skader menneskelig reproduksjonskapasitet – i matproduksjon.

En vitenskapelig studie fra USA fant at ftalateksponering var ”utbredt” hos spedbarn, og at kjemikaliene ble funnet i urinen til babyer som kom i kontakt med sjampo, kremer og pulver. Fortsatt mangler aggressiv regulering, ikke minst på grunn av lobbyvirksomhet fra kjemiske industrigiganter, skriver Brockovich.

I delstaten Washington klarte man å vedta Pollution Prevention for Our Future Act, som «instruerer statlige myndigheter til å gå bort fra spesifikke kjemikalier, noe som historisk har ført til at selskaper bytter til like dårlige eller verre erstatninger. De første kjemiske klassene som adresseres inkluderer ftalater, PFAS, PCB, alkyfenoletoksylat og bisfenolforbindelser og organohalogen flammehemmere.

«Myndighetene har tatt viktige skritt for å takle omfanget av kjemisk forurensning, men stort sett kjemper USA, som mange andre land, en tapende kamp på grunn av svak, utilstrekkelig lovgivning.»

Erin Brockovich, amerikansk miljøforkjemper og juridisk aktivist

Og nylig ble hundrevis av innbyggere som bor i nærheten av Luke flyvåpenstasjon i Arizona rådet til ikke å drikke vannet, da tester oppdaget høye nivåer av giftige kjemikalier. Men forskere har faktisk funnet disse samme stoffene i blodet til nesten alle menneskene de har testet i USA. Intet land eller region på jorden er uberørt av PFAS-forurensning. Det er et globalt problem. PFAS er funnet i hvert hjørne av kloden. Det er praktisk talt tilstede i kroppene til hvert menneske. Den finnes i fisk dypt i sjøen, og fugler som flyr høyt på himmelen.

Og det dreper oss, bokstavelig talt, ved å skade og angripe selve livskilden: vår reproduksjonsevne. Spermens raske død må adresseres, og det må adresseres nå. Det er rett og slett ikke tid å tape, avslutter Erin Brockovich.

Ikke første advarsel.

Dett er ikke første gang vi leser om dette. Dette er en varslet krise. Og forskningen antyder ikke ett stoff eller en enkelt årsak – men snarere et stort kompleks av miljøkjemikalier som påvirker menneskekroppen. Her ser vi på noen av studiene publisert de siste par årene:

Her i Norge Spør NRK i en artikkel: «Sædcellene til norske og danske menn sliter. De blir færre og svømmer dårligere. Hvor bekymret bør vi være?»

Man har nå fått øynene opp for at vestlige menns fertilitet har blitt svært mye dårligere de siste tiårene. Forskerne forstår i større og større grad at det ikke er en årsak – men trolig en kombinasjon av en rekke miljøfaktorer.

Niels Jørgensen, overlege ved Rikshospitalet i København sier at det er noe som er riv ruskende galt – de siste 40 årene har nemlig vestlige menns sædkvalitet falt med mellom 50 og 60 prosent. Og han peker på miljøgifter og endringer i miljøet som viktige faktorer. 

Forskere ved University of Illinois i Chicago sier i en gjennomgang at en kraftig global nedgang i spermekvaliteten de siste tiårene reiser spørsmål om den negative virkningen av miljøgifter til mannlig reproduktiv helse.

Founding president ved Bastyr University Joseph E. Pizzorno, som var medisinsk rådgiver både for president Bush og Clinton administrasjonen, publiserte i 2018 en gjennomgang hvor han pekte på kvikksølv som man spesielt får i seg gjennom konsumering av fisk og sjømat samt kadmium. Han viser også til en studie som viser at de med høyt inntak av sprøytestoffer fra frukt og grønnsaker hadde totalt 49 % lavere antall sædceller.

Men ny forskning fra forskere i Storbritannia og Frankrike tyder også på at eksponering for aluminium kan være en viktig faktor for redusert antall sædceller og redusert mannlig fruktbarhet. Et statistisk signifikant sammenheng ble funnet mellom aluminiuminnholdet i sæd og sæd-utvikling. Høyere nivåer aluminium resulterte i lavere nivå spermier.

Studien ble ledet av Professor Christopher Exley ved Keele University.

«Menneskelig eksponering for aluminium har økt betydelig i samme tidsperiode som fertiliteten har gått ned, og vår observasjon av en betydelig forurensning av sperm med aluminium innebærer at aluminium er en potensiell bidragsyter til disse forandringene i reproduktiv fruktbarhet.»

Professor Christopher Exley ved Keele University.

Annen ny forskning fra forskere ved University of Nottingham tyder på at miljøforurensninger funnet i hjemmet og maten har de samme bivirkningene på mannlig fruktbarhet hos både mennesker og hos hunder.

Forskerne testet DEHP, som det er mye av i hjemmet (for eksempel tepper, gulvbelegg, klær, ledninger og leker) og kjemikaliet PCB153, som selv om den er forbudt globalt, forblir påviselig i miljøet, inkludert i mat.

For både hunder og menn ble det observert redusert spermkvalitetet og økt fragmentering og skade av DNA.

Og ikke nok med det…

Studier antyder også at vanlige hormonforstyrrende stoffer og kjemikaler kan påvirke fertilitet i flere generasjoner fremover.

Vannkvalitet – og fertilitet

Forskning ved University of Exeter styrker sammenhengen mellom vannforurensning og økning av menns fruktbarhetsproblemer. Studien viser for første gang hvordan en gruppe testosteronblokkerende kjemikalier kommer i elvene og vannet, som påvirker dyr og potensielt mennesker.

Professor Charles Tyler fra University of Exeter sa: 

«Vår forskning viser at et mye bredere utvalg av kjemikalier enn vi tidligere trodde, fører til hormonforstyrrelser i fisk. Dette betyr at forurensningene som forårsaker disse problemene sannsynligvis kommer fra en rekke kilder. Våre funn styrker også argumentet for at det er en cocktail av kjemikalier i vannet vårt som fører til hormonforstyrrelser i fisk, og bidrar til økningen av menns reproduktive problemer. Det er sannsynligvis mange årsaker til økningen i menns fruktbarhetsproblemer, men disse funnene kan vise en tidligere ukjent faktor. «

Professor Charles Tyler fra University of Exeter

Inngangen til vårt Helseforbedringsprogram.

Startpunktet for å benytte vårt helseforbedringsprogram er Inntaksmøtet. På inntaksmøtet får du kunnskap om oss og vårt program, persontilpasset medisin og funksjonellmedisin. Inntaksmøtet er uforpliktende og du trenger ikke bestemme deg for om programmet passer for deg og når du ev ønsker å starte, før etter møtet.

NB! Korona-tiltak: Vårt program gjennomføres nå i spesielt korona-tilpassede rammer hvor vi følger myndighetenes anbefalinger om smittevern. Det blir blant annet benyttet en kombinasjon av spesielt egnede lokaler og video-overføring.

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du også booke en gratis veiledning her

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår måte å leve på og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil er alltid kontroversielt og møter motstand. Vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt personlig ansvar.

Hos oss kan du få tilgang til forskningsbasert kunnskap om hvordan du kan endre ditt liv for å potensielt forbedre helsa eller unngå fremtidige helseutfordringer.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. Med støtte fra en digital helseplattform, leger, fysioterapeuter, helsecoacher, kostholdseksperter og en rekke andre ressurser.

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i livet. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Cleveland Clinic er bare en av mange verdensledende helseinstitusjoner som nå har stort fokus på funksjonellmedisin og persontilpasset medisin.

I Funksjonellmedisin bruker vi informasjon om din helsehistorie til å identifisere årsakene til sykdom, inkludert dårlig ernæring, stress, giftstoffer, allergener, genetikk og mikrobiomet ditt (bakteriene som lever i og på kroppen din). Riktig ernæring, kombinert med livsstil, miljø og mentale faktorer – vil hjelpe deg å ta kontroll over helsen din.

Cleveland Clinic (rangert som nummer #2 av sykehusene i USA)

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Hvordan komme i gang.

Inngangen til Helseforbedringsprogrammet er å gjennomføre et inntaksmøte. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre om vårt tilbud eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger om dette kan passe for deg. Du kan da ta et kvalifisert valg for om vårt program passer.

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Usikker på hvordan vi kan hjelpe deg?

Du kan også booke en gratis veiledningskonsultasjon med oss. Vi er tydelige på at vårt program ikke passer for alle – og hensikten med denne samtalen er å avklare om programmet kan passe for deg.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.