Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Discover Magazine: Evolusjonen kan ikke redde menneskene fra giftige kjemikalier og forurensning. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Discover Magazine: Evolusjonen kan ikke redde menneskene fra giftige kjemikalier og forurensning.

Kjemikalier og forurensende stoffer er omtrent overalt i miljøet – og tempoet i evolusjonær forandring i kroppene våre ser ut til å være for treg for mennesker å tilpasse seg dem.

Å leve i den moderne verden er å svømme i et hav av menneskeskapte kjemikalier, mange av dem giftige. Og resultatene er ikke pene. Det er Discover Magazine som skriver dette i en ny artikkel.

Luftforurensning kan forårsake respiratoriske og kardiovaskulære problemer. Kjemikalier fra gamle batterier kan forårsake nyre sykdom. Kviksølv fra kullfyrte kraftverk og karbonmonoksyd fra kjøretøy kan forårsake reproduktive problemer. Og dette er bare noen få av nåtidens miljøfarer.

Nylig kune vi også lese i The Guardian at alle menn kan være infertile innen 2045 på grunn av miljøgifter.

Noen dyr tilpasser seg imidlertid miljøgifter. Ta for eksempel en populasjon av Atlanterhavs Killifish (Fundulus Heteroclitus), noen ganger kalt mudfish, som bor i noen av de mest forurensede vannene. Men disse dyrene klarte å overleve takket være noen gunstige mutasjoner som tillot dem å tilpasse seg overraskende raskt til et miljø som drepte mange andre arter.

Denne heldige bestanden har mer genetisk mangfold enn den gjennomsnittlige fisk – eller de fleste andre dyr for den saks skyld. Kunne det som virket for killifish også virke for mennesker? Kan vi på et tidspunkt utvikle beskyttelse mot kjemikaliene som setter oss i fare i dag?

Vi utvikler oss fortsatt.

Flere moderne eksempler illustrerer hvordan mennesker faktisk utvikler seg. Sarah Tishkoff er professor i genetikk og biologi ved Universitetet i Pennsylvania. Hennes laboratorium studerer genetisk variasjon og menneskelig evolusjon, spesielt i Afrika.

Når det gjelder bevis for moderne evolusjon, peker Tishkoff til eksemplet på laktosetoleranse. Studier av DNA fra 40.000 år siden opptil noen få hundre år siden, viser at det har vært en veldig rask vekst av den genetiske varianten som gjør at mennesker tåler melkesukker laktose, kalt laktosetoleranse. Varianten har ikke blitt vanlig før de siste 1000 til 2000 årene, kanskje til og med i løpet av bare de siste hundre årene.

“Når du snakker om evolusjonære tidsskalaer, er det som et blunk.”

Sarah Tishkoff er professor i genetikk og biologi ved Universitetet i Pennsylvania.

Et enda bedre eksempel sier hun, kan være smittsomme sykdommer. Malaria dreper nesten en halv million mennesker hvert år, spesielt i Afrika sør for Sahara. Men noen mennesker får aldri sykdommen takket være en mutasjon som gir beskyttelse mot malaria.

“Det er utvilsomt at folk som har genetiske varianter som gir dem noe beskyttelse mot malaria, kommer til å overleve. Men deres barn som ikke har disse varianter, vil sannsynligvis ikke overleve. For meg er det et veldig klart eksempel på pågående evolusjon.”

Sarah Tishkoff er professor i genetikk og biologi ved Universitetet i Pennsylvania.

Så ja. Mennesker utvikler seg fortsatt. Men sjansene for at vi vil kunne beskytte oss forurensning på samme måte som malaria er liten.

Gi og ta.

Evolusjonen tar lang tid. Som Tishkoff påpeker er hundrevis eller tusenvis av år et øyenblunk når det gjelder evolusjonær forandring. Selv om mennesker kunne utvikle beskyttelse mot noen kjemikalier, vil det mest sannsynlig ikke gjøre noen forskjell innen kort tid, om noen gang. Hvem vet hvordan verden eller miljøet vil være om tusen år?

Men mer urovekkende – for de som satser på en evolusjonær løsning for å beskytte oss – er malaria-eksemplet nevnt tidligere. Hvis et barn arver to kopier av genet med mutasjonen som beskytter mot malaria, en fra hver forelder, i stedet for bare en, kan det faktisk forårsake alvorlig sykdom.

Dette gi-og-ta-aspektet av genetiske mutasjoner er veldig vanlig.

“Mange mutasjoner påvirker mange egenskaper eller aspekter av vår fysiologi,” sier Tishkoff, noe som heter pleiotropiske effekter. Noen av effektene er gunstige, og noen er ikke. “

For eksempel spiller noen genetiske varianter som ofte har en rolle i avgiftning også en viktig rolle i å metabolisere stoffer. Du kan forestille deg at disse kjemikaliene som spiller en viktig rolle i å kvitte seg med giftstoffer, også kan påvirke ting som responsen på legemidler.”

Så du kan få en mutasjon som beskytter deg mot PCB, men beskytter også mot å absorbere livreddende medisiner. Med andre ord er evolusjonen kompleks.

Emily Monosson er en toksikolog, forfatter og medlem av Ronin-instituttet. Hun gjorde noe av det tidlige arbeidet med Killifish og har skrevet mye om behovet for at toksikologer bør ta hensyn til evolusjonen når de studerer effekten av miljøforurensning.

Hun påpeker at evolusjonens tempo er svært treg sammenlignet med tempoet i kulturell og teknologisk endring. Hun tilbyr også en viktig påminnelse til alle som håper at å bare la naturen ordne problemet når det gjelder forurensning. I hennes bok snev hun: “Jeg bekymrer meg ikke bare om arter, men også om enkeltmennesker.”

Med andre ord, selv om mennesker ved hjelp av evolusjonen kunne utvikle motstandsdyktighet mot den kjemiske suppen vi lever med, kan være mye lidelse og død underveis. Det ser ut til å rydde opp i rotet vi har skapt, i stedet for å bare håpe evolusjonen vil redde oss – er den klokeste innsatsen.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.