Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Fasting kan gi gunstige endringer av immunforsvaret og tarmbakterier, viser ny studie. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Fasting kan gi gunstige endringer av immunforsvaret og tarmbakterier, viser ny studie.

Stor gruppe forskere viser hvordan fasting påvirker tarmmikrobene og igangsetter prosesser som kan være gunstige for immunforsvaret.

Mange lider av såkalt metabolsk syndrom. Og mange tilstander oppstår samtidig i denne negative spiralen: fedme, høyt blodtrykk, lipidmetabolismeforstyrrelse og diabetes mellitus. Hver av disse er en risikofaktor for alvorlige hjerte og kar-tilstander, for eksempel hjerteinfarkt og hjerneslag. Behandling tar vanligvis sikte på å hjelpe pasientene å gå ned i vekt, normalisere lipidnivåer og karbohydratmetabolisme og blodtrykk. I tillegg til å trene, anbefaler en del leger et sunt kosthold. Men også ofte medisiner.

En forskergruppe ledet av Dr Sofia Forslund og professor Dominik N. Müller fra Max Delbrück Center for molekylær medisin i Helmholtz Association (MOSC) og forskningsenteret (ECRC) har nå undersøkt effekten en endring av kosthold har på folk med metabolsk syndrom. ECRC drives av MDC og Charité Universitätsmedizin Berlin. Studien ble nylig publisert i Journal Nature Communications.

“Bytte til et sunt kosthold har en positiv effekt på blodtrykket – men hvis dietten starter med fasting, så intensiveres denne effekten.”

Dr Andras Maifeld

Deltakerne i studien fulgte en middelhavsdiett i tre måneder, som er designet for å bekjempe høyt blodtrykk. Middelhavskostholdet inneholder mye frukt og grønnsaker, frø, nøtter og magert hvitt kjøtt. En del av gruppen spiste ikke fast føde i det hele tatt i fem dager før de startet med dietten.

Endringer i immunforsvaret.

“Det medfødte immunsystemet var stabilt under fasten, mens det adaptive immunsystemet slår seg av. Under denne prosessen faller antall proinflammatoriske T-celler, mens regulatoriske T-celler blir langt flere.”

Dr Andras Maifeld

En middelhavsdiett er bra, men å faste i tillegg er enda bedre.

Forskerne brukte avføringsprøver for å undersøke effekten av faste på tarmmikrobiomet. Tarmbakterier er også i nær kontakt med immunsystemet. Noen stammer av bakterier metaboliserer kostfiber til anti-inflammatoriske kortkjede fettsyrer som påvirker immunforsvaret. Sammensetningen av tarmbakterier endres drastisk under fasting, konkluderer forskerne. Helsefremmende bakterier som bidrar til å redusere blodtrykket mangedobles og noen av disse endringene forblir selv etter at man begynner å spise igjen.

Og spesielt bemerkelsesverdig:

“Kroppsmasseindeks, blodtrykk og behovet for antihypertensiv medisinering forblir lavere på lang sikt blant de som startet det sunne kostholdet med en fem-dagers faste,”

Dr Dominik Müller

Og blodtrykket forble lavere på lang sikt – selv tre måneder etter fastingen.

“Vi var i stand til å isolere medisiners innflytelse og observere at om noen reagerer godt på en kostholdsendring eller ikke – avhenger av den individuelle immunresponsen og tarmmikrobiomet,”

Dr Sofia Forslund

Hvis en høyfiber, fettfattig diett ikke leverer ønskede resultater, er det mulig at det ikke er nok tarmbakterier som kan metabolisere fiber og gi de beskyttende fettsyrene.

“De som har dette problemet, føler ofte at det ikke er verdt innsatsen og går tilbake til sine gamle vaner,”

Dr Sofia Forslund

Det er derfor en god ide å kombinere en diett med faste.

“Fasting fungerer som en katalysator for beskyttende mikroorganismer i tarmen. Helsen forbedrer seg helt klart veldig raskt, og pasientene kan gå ned på dose medisiner eller ofte slutte helt å ta tabletter. Dette kan motivere dem til å holde seg til en sunn livsstil på lang sikt.”

Dr Sofia Forslund

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.