Fasting kan gi gunstige endringer av immunforsvaret og tarmbakterier, viser ny studie.

Stor gruppe forskere viser hvordan fasting påvirker tarmmikrobene og igangsetter prosesser som kan være gunstige for immunforsvaret.

Mange lider av såkalt metabolsk syndrom. Og mange tilstander oppstår samtidig i denne negative spiralen: fedme, høyt blodtrykk, lipidmetabolismeforstyrrelse og diabetes mellitus. Hver av disse er en risikofaktor for alvorlige hjerte og kar-tilstander, for eksempel hjerteinfarkt og hjerneslag. Behandling tar vanligvis sikte på å hjelpe pasientene å gå ned i vekt, normalisere lipidnivåer og karbohydratmetabolisme og blodtrykk. I tillegg til å trene, anbefaler en del leger et sunt kosthold. Men også ofte medisiner.

En forskergruppe ledet av Dr Sofia Forslund og professor Dominik N. Müller fra Max Delbrück Center for molekylær medisin i Helmholtz Association (MOSC) og forskningsenteret (ECRC) har nå undersøkt effekten en endring av kosthold har på folk med metabolsk syndrom. ECRC drives av MDC og Charité Universitätsmedizin Berlin. Studien ble nylig publisert i Journal Nature Communications.

«Bytte til et sunt kosthold har en positiv effekt på blodtrykket – men hvis dietten starter med fasting, så intensiveres denne effekten.»

Dr Andras Maifeld

Deltakerne i studien fulgte en middelhavsdiett i tre måneder, som er designet for å bekjempe høyt blodtrykk. Middelhavskostholdet inneholder mye frukt og grønnsaker, frø, nøtter og magert hvitt kjøtt. En del av gruppen spiste ikke fast føde i det hele tatt i fem dager før de startet med dietten.

Endringer i immunforsvaret.

«Det medfødte immunsystemet var stabilt under fasten, mens det adaptive immunsystemet slår seg av. Under denne prosessen faller antall proinflammatoriske T-celler, mens regulatoriske T-celler blir langt flere.»

Dr Andras Maifeld

En middelhavsdiett er bra, men å faste i tillegg er enda bedre.

Forskerne brukte avføringsprøver for å undersøke effekten av faste på tarmmikrobiomet. Tarmbakterier er også i nær kontakt med immunsystemet. Noen stammer av bakterier metaboliserer kostfiber til anti-inflammatoriske kortkjede fettsyrer som påvirker immunforsvaret. Sammensetningen av tarmbakterier endres drastisk under fasting, konkluderer forskerne. Helsefremmende bakterier som bidrar til å redusere blodtrykket mangedobles og noen av disse endringene forblir selv etter at man begynner å spise igjen.

Og spesielt bemerkelsesverdig:

«Kroppsmasseindeks, blodtrykk og behovet for antihypertensiv medisinering forblir lavere på lang sikt blant de som startet det sunne kostholdet med en fem-dagers faste,»

Dr Dominik Müller

Og blodtrykket forble lavere på lang sikt – selv tre måneder etter fastingen.

«Vi var i stand til å isolere medisiners innflytelse og observere at om noen reagerer godt på en kostholdsendring eller ikke – avhenger av den individuelle immunresponsen og tarmmikrobiomet,»

Dr Sofia Forslund

Hvis en høyfiber, fettfattig diett ikke leverer ønskede resultater, er det mulig at det ikke er nok tarmbakterier som kan metabolisere fiber og gi de beskyttende fettsyrene.

«De som har dette problemet, føler ofte at det ikke er verdt innsatsen og går tilbake til sine gamle vaner,»

Dr Sofia Forslund

Det er derfor en god ide å kombinere en diett med faste.

«Fasting fungerer som en katalysator for beskyttende mikroorganismer i tarmen. Helsen forbedrer seg helt klart veldig raskt, og pasientene kan gå ned på dose medisiner eller ofte slutte helt å ta tabletter. Dette kan motivere dem til å holde seg til en sunn livsstil på lang sikt.»

Dr Sofia Forslund

Spennende videreutvikling av Funksjonellmedisin.

Vi har gjennom en årrekke vist at mennesker kan oppnå oppsiktsvekkende resultater gjennom å ta ansvar for eget liv og egen helse. Sammen med den kraftig økende interessen, forskningen og fokuset på persontilpasset medisin og funksjonellmedisin i EU, Norden og ved amerikanske ledende sykehus – så er vi overbevist om at fremtiden er lys for dette fagområdet.

Funksjonellmedisinsk Institutt vil derfor gjøre en omfattende og spennende videreutvikling av virksomheten. Vi har derfor i den kommende perioden ikke lagt opp til noen ny ordinær oppstart for nye kunder. Tilbudet vil foreløpig være uendret for eksisterende kunder.

Hvis du vil være først til å få nyheter om våre planer fra høsten 2021 – så legg inn din epost under:)

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår livsstil og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil kan være vanskelig for mange. Men vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt ansvar for sitt eget liv og sin egen helse.

Den verdensledende sykehusgiganten Cleveland Clinic har i løpet av få år publisert flere studier i internasjonalt anerkjente forskningstidskrifter som viser at funksjonell medisin kan overgå såkalt konvensjonell medisin ved kroniske sykdommer – og nå viser de også at en gruppetilnærming med fokus på undervisning kan ha ytterligere positive effekter.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. 

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i sitt liv. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.