fbpx
Helseforbedringsprogrammet noe for deg? Book en gratis veiledning her.

Harvard University: kostholdets påvirkning på tarmmikrobene og forbindelsen til kronisk sykdom.

Harvard Medical School skriver at det er økende interesse for menneskekroppens mikrobiom, maten som påvirker sammensettingen og forbindelsen til kronisk sykdom.

Det forskes nå intenst på hvordan samlingen av mikrober i timen, mikrobiomet, beskytter verten og spiller en rolle i sykdomsrisiko.

Mikrobiomet består av genene til små organismer (bakterier, virus og andre mikrober) som finnes i mage-tarmkanalen, hovedsakelig i tynntarmen og tykktarmen. Normalfloraen – et annet begrep for mikrobiomet – beskytter sin menneskelige vert. For at mikrobiomet skal være optimalt må det være en god balanse, hvor de sunne artene dominerer de mindre sunne. Det er Harvard Medical School og Harvard Publishing som skriver dette.

Forskerene forstår ikke fullt ut hvordan mikrobiomfaktorene kan bidra til å utvikle kroniske sykdommer, som hjertesykdom, fedme og type 2 diabetes. Mange faktorer, inkludert forskjeller mellom enkeltpersoner og individuelt kosthold, har gjort dette til et vanskelig område å undersøke.

Ny studie undersøker forholdet mellom kosthold, mikrobiomet og sykdomsrisiko.

Men en ny studie, publisert i nature, ser på disse faktorene og kaster nytt lys over hvordan vårt kosthold former vårt mikrobiom og hvordan vårt mikrobiom videre påvirker vår sykdomsrisiko.

Forskerne studerte mer enn 1.100 personer for å forstå deres individuelle respons på maten de spiser. De brukte en teknikk som heter metagenomisk sekvensering for å identifisere, klassifisere, måle og analysere genetisk materiale fra studiedeltakers mikrobiomer. De samlet også detaljert, langsiktig kostholdsinformasjon fra alle disse personene slik at de kunne analysere kostholdet, inkludert inntak av forskjellige matvarer og næringsstoffer. I tillegg samlet de informasjon fra studiedeltakeren om en rekke faktorer som er kjent for å påvirke metabolisme og sykdomsrisiko, som blodsukker (glukose), kolesterol og betennelse. Til slutt målte de personlige helsefaktorer, inkludert alder, vekt, kroppsmasseindeks (BMI), kroppsfett og blodtrykk.

Kostholdet påvirker mikrobiomet og mikrobiomet påvirker sykdomsrisiko.

Studien fant at helsen til mikrobiomet påvirkes av kostholdet, og at sammensetningen av mikrobiomet påvirker risikoen for ulike helsetilstander. Resultatene viste at spesifikke mikrober var assosiert med spesifikke næringsstoffer, matvarer, matgrupper og samlet kostholdskomposisjon. Helsetilstander som hjertesykdom, type 2 diabetes, fedme og generell betennelse syntes å være mest påvirket av kostholds-påvirkede endringer i mikrobiomet.

For eksempel at et mindre sunt kosthold (som meieriprodukter, usunt kjøtt, bearbeidede matvarer) støttet tarmmikrober som var assosiert med økt blodsukker, kolesterol og betennelse som er betydelig forbundet med høyere risiko for hjertetilstander, slag og type 2 diabetes.

I motsetning til dette var et mer variert tarmmikrobiom knyttet til et sunt kosthold (som høyfibergrønnsaker som spinat og brokkoli og nøtter) og var knyttet til målinger med lavere risiko for visse kroniske sykdommer. I tillegg fant studien at flerumettede fettstoffer (funnet i fisk, valnøtter, gresskar, lin og chia frø, solsikke og soyabønneoljer) stimulerer frem sunne tarmmikrober knyttet til redusert risiko for kronisk sykdom.

Minimalt bearbeidet, plantebasert kosthold er bra for mikrobiomet og for å redusere sykdomsrisikoen.

Så hva betyr disse funnene for oss?

Først viste studien at å spise mer ubehandlet plantefôr – frukt, grønnsaker, nøtter og frø – gjør det mulig for tarmmikrobiomet å være i en gunstig tilstand. Å unngå enkelte animalske produkter, som rødt kjøtt og bacon, meieriprodukter og høyt bearbeidede matvarer (til og med behandlet plantefôr som sauser, bakte bønner, juice eller sukker-søtet drikke og desserter) forhindrer mindre sunne arter fra kolonisering av tarmen.

Det er viktig å merke seg at matkvaliteten er viktig; Behandlede eller ultra-behandlede plantebaserte matvarer var ikke forbundet med sunne tarmmikrober. Når du velger mat, bør du vurdere om de behandles eller er ubehandlede, i tillegg til om det er plante- eller animalsk mat.

Det kan også være nyttig å tenke på hele kostholdet i stedet for bare individuelle matvarer eller matgrupper. Kosthold som legger vekt på matvarer som er gunstig for mikrobiomet er et ubearbeidet plantebasert kosthold. Dette inkluderer veganer (ingen animalske produkter) og ovo-vegetarianer (vegetarisk pluss egg) dietter.

Studien understreker at minimalt behandlet plantefôr gjør at tarmmikrobiomet er sundt samt gir beskyttelse mot, eller reduserer risikoen for kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes, metabolsk sykdom og fedme.

Siste mulighet for å starte i Helseforbedringsprogrammet i Oslo før sommeren!

Startpunktet for å benytte vårt helseforbedringsprogram er Inntaksmøtet. På inntaksmøtet får du kunnskap om oss og vårt program, persontilpasset medisin og funksjonellmedisin. Inntaksmøtet er uforpliktende og du trenger ikke bestemme deg for om programmet passer for deg og når du ev ønsker å starte, før etter møtet.

På grunn av korona-situasjonen så har vi i Oslo besluttet å kun sette i gang ett nytt program før sommeren. Vi har derfor nå økt antall tilgjengelige plasser. Vi forventer nå stor pågang og det vil være begrenset antall. 

Program for nye kunder før sommeren:

  • Inntaksmøtet: 11 mai Book her. 
  • Utredningsmøte 12 mai . 
  • Oppstartseminar 17-19 juni. 

(Man vil automatisk være sikret plass i  det videre programmet når man har deltatt på inntaksmøte)

NB! Korona-tiltak: Vårt program gjennomføres nå i spesielt korona-tilpassede rammer hvor vi følger myndighetenes anbefalinger om smittevern. 

Hvis du er usikker på om vi har et tilbud som kan passe for deg så kan du også booke en gratis veiledning her

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår livsstil og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil kan være vanskelig for mange. Men vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt ansvar for sitt eget liv og sin egen helse.

Den verdensledende sykehusgiganten Cleveland Clinic har i løpet av få år publisert flere studier i internasjonalt anerkjente forskningstidskrifter som viser at funksjonell medisin kan overgå såkalt konvensjonell medisin ved kroniske sykdommer – og nå viser de også at en gruppetilnærming med fokus på undervisning kan ha ytterligere positive effekter.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Lang erfaring, tusenvis av kunder og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene samtidig som gjelder for seg. 

Programmet kan både passe for de som ønsker en generell helseoptimalisering og for de som ønsker en dyp helseforbedring. Noen ønsker å preventivt redusere risiko for å bly syk i fremtiden, andre ønsker å yte på et enda høyere nivå og svært mange sliter i dag dessverre med sammensatte kroniske og inflammatoriske tilstander.

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Vårt Helseforbedringsprogram er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all». Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i sitt liv. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

«helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.«

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Hvordan komme i gang.

Inngangen til Helseforbedringsprogrammet er å gjennomføre et inntaksmøte. Der får du et godt grunnlag for å avgjøre om vårt tilbud eventuelt passer for deg. Vi mener det er viktig at du får grundig informasjon om vårt tilbud før du velger om dette kan passe for deg. Du kan da ta et kvalifisert valg for om vårt program passer.

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende i våre programmer. Og vi publiserer og videreformidler flere ganger hver uke gjennom hele året ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke av den grunn alene integrere den i våre programmer. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Usikker på hvordan vi kan hjelpe deg?

Du kan også booke en gratis veiledningskonsultasjon med oss. Vi er tydelige på at vårt program ikke passer for alle – og hensikten med denne samtalen er å avklare om programmet kan passe for deg.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.