Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Monash University: Hvorfor bearbeidet mat utløser lekk tarm og kronisk sykdom. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Monash University: Hvorfor bearbeidet mat utløser lekk tarm og kronisk sykdom.

Ny studie i Science viser at ferdigmat driver økt tarmpermeabilitet (lekk tarm), fremmer betennelse og nyreskade – men de viser også hvordan man kan motvirke skadene.

En ny studie ledet av Monash University og publisert i Science har vist at et kosthold med mye bearbeidet mat medfører lekk tarmsyndrom, som igjen øker risikoen for nyresykdom og andre betennelserelaterte tilstander.

Spesielt viste funnene at noen skadelige kjemiske stoffer kalt Advanced Glycation End Products (AGEs), som er utløst av en prosess kalt Maillard-reaksjonen, slår på kroppens faresignaler som fører til en inflammatorisk respons og kronisk nyresykdom. Men forskerne fant også ut at ved å introdusere matvarer som inneholder resistent/ufordøyelig stivelse, så kan noe av denne negative effekten motvirkes. Et kosthold med mye resistent stivelse bidro til å hindre en lekk tarm situasjon og redusert alvorlighetsgrad av nyreskade. Forskerne konkluderer med at disse resultatene viser mekanismene hvor bearbeidet mat forårsaker betennelse som igjen fører til kronisk sykdom.

Disse AGE-ene som finnes i varmebehandlet eller bearbeidet mat er det som gir smak og aromaen til brunet, fritert, stekt, grillet og bakt mat. Matkjemikere har isolert disse kjemiske stoffene og plassert dem i mange av de mest matvarene, som potetgull, brød, bakeprodukter, sjokolade og konfekt. De tilfører disse stoffene fordi de tilfører smak og fører til matens smak og sanseegenskaper.

Bearbeidet mat = vestlig kosthold

Bearbeidet mat er et sentralt kjennetegn på det vestlige kostholdet. Med 10% av den globale befolkningen rammet av kronisk nyresykdom og med vestlig kosthold med mye bearbeidet mat, er det en økende mengde bevis for at bearbeidet mat er skadelig for menneskers helse. Behandlet mat er faktisk forbundet med risikoen for dødelighet av alle årsaker, som diabetes, høyt blodtrykk, fedme, kreft og gastrointestinale (mage/tarm) sykdommer. Imidlertid er forståelsen av de spesifikke mekanismene ikke fullt ut forstått – og denne studien er derfor et viktig bidrag.

Denne studien, publisert i Science Advances, ledet av professor Melinda Coughlan fra Monash Central Clinical School’s Department of Diabetes, viste at den inflammatoriske responsen faktisk kunne slås av ved å introdusere matvarer som inneholder høyresistent stivelse. De kunne gjenopprette tarmhelsen og forbedre nyresykdommen.

“Disse matvarene er viktige når de kommer ned i den nedre del av tarmen og tjener som mat for tarmbakteriene – og som resultat blir det produsert metabolitter/stoffer som er betennelsesdempende.”

professor Melinda Coughlan fra Monash Central Clinical School’s Department of Diabetes

Stanfordforskere har også tidligere vist og publisert i Nature at når tarmmikrobene spiser de gunstige sukkerartene man finner i noen frø og planter, mikrobiota-tilgjengelige karbohydrater (MAC), så vil det bli frigjort større mengder kortkjeda fettsyrer (SCFA) som blant annet er svært gunstig for å holde tarmslimhinnen sunn og tett, altså å hindre en såkalt lekk tarm og videre kroniske betennelser.

Forskerne ser nå etter løsninger;

“Nå som vi har vist at det er visse kjemiske forbindelser som spiller en rolle i kronisk nyresykdom, kan vi se etter kostholdstiltak for dempe kroppens respons.”

professor Melinda Coughlan fra Monash Central Clinical School’s Department of Diabetes

“Gitt den økende interessen for effekten av bearbeidet mat på helsen, mener vi at disse funnene representerer et viktig skritt mot å forstå og motvirke de skadelige egenskapene til det moderne kostholdet. Kostholdsendring, som med de fleste adferdsendringer, kan være vanskelig å opprettholde over lenge perioder, men ved å tilsette mer mat med mye resistent stivelse kan vi bidra til å dempe de skadelige effektene.”

professor Melinda Coughlan fra Monash Central Clinical School’s Department of Diabetes

Bearbeidet mat, lekk tarm og kroniske betennelser.

Vi kan i studien publisert i Science lese at det nå er en økende mengde bevis som viser at bearbeidet mat er skadelig for menneskers helse, og at tilgjengeligheten og forbruket har økt betydelig de siste tiårene. Dette er i tråd med fedme og diabetespandemien.

Videre oppsummerer forskerne at økt tarmpermeabilitet (lekk tarm) fører til betennelse og kronisk sykdomsrisiko. Når tarmen er lekk så kan mikrobemolekyler som lipopolysakkarider (LPS) lekke ut av tarmen og inn i sirkulasjonen og fraktes rundt hele kroppen. Disse bakterielle stoffene trigger det medfødte immunforsvaret, noe som igjen resulterer i en kronisk betennelse.

De konkluderer i rapporten med at det blant forskerne nå er enighet og konsensus om at lave, men vedvarende, nivåer av systemisk betennelse er et felles underliggende trekk ved kronisk sykdomsutvikling. Og kostholdet har av den grunn den senere tiden fanget forskernes interesse som pådriver for betennelse og kronisk sykdom.

Gunstig for betennelser tarmen – men også i hele kroppen.

Kostfiber inneholder store mengder mikrobiota-tilgjengelige karbohydrater (MAC) og har lenge vært knyttet til gunstige effekter ved inflammatoriske tilstander i tarmen og beskyttelse mot tykktarmskreft.

Men nå er det også vist at kostfiber har konsekvenser for betennelser utenfor tarmen og kan ha helsefremmende egenskaper i organer utenfor tarmen, for eksempel i nyrene som vist i denne studien.

Forskerne konkluderer med at det har blitt stadig tydeligere at det moderne vestlige kostholdet, sammensatt av bearbeidede matvarer med mye fett, sukker og salt, i betydelig grad bidrar til fedme-krisen og øvrige kroniske sykdommer.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.