Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Vestlig kosthold kan øke risikoen for tarmbetennelse. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Vestlig kosthold kan øke risikoen for tarmbetennelse.

Å spise et vestlig kosthold svekker immunforsvaret i tarmen og øke risikoen for infeksjon og inflammatorisk tarmsykdom, ifølge en ny studie.

Forskere ved Washington University School of Medicine i St. Louis og Cleveland Clinic hevder i ny studie at å spise et vestlig kosthold svekker immunforsvaret i tarmen på måter som kan øke risikoen for infeksjon og inflammatorisk tarmsykdom.

Studien, som ble gjennomført med mus og mennesker, viste at et kosthold med mye sukker og fett forårsaker skade på Paneth-celler, immunceller i tarmen som hjelper med å holde betennelse i sjakk. Når Paneth-cellene ikke fungerer som de skal, er immunforsvaret i tarmen utsatt for betennelse. Og dette øker risiko for inflammatorisk tarmsykdom og demper effektiv kontroll av sykdomsfremkallende mikrober. Studien ble publisert i Cell Host & Microbe, og åpner for nye tilnærminger for å regulere tarmimmunitet ved å gjenopprette normal Paneth-cellefunksjon.

“Inflammatorisk tarmsykdom har historisk sett vært et problem først og fremst i vestlige land, men det blir også mer vanlig globalt ettersom flere og flere mennesker adopterer vestlige livsstiler,”

Ta-Chiang Liu, MD, PhD, Professor i patologi og immunologi ved Washington University

Videre sier professor Liu ved Washington University.

“Forskningen vår viste at langtidsforbruk av et vestlig kosthold med mye fett og sukker svekker funksjonen til immunceller i tarmen på måter som kan fremme inflammatorisk tarmsykdom eller øke risikoen for tarminfeksjoner.”

Ta-Chiang Liu, MD, PhD, Professor i patologi og immunologi ved Washington University

Svekkelse av Paneth-celler er et sentralt trekk ved inflammatorisk tarmsykdom. For eksempel har personer med Crohns sykdom, en inflammatorisk tarmsykdom, ofte Paneth-celler som har sluttet å virke.

Liu og Thaddeus Stappenbeck, MD, PhD, leder av Institutt for betennelse og immunitet ved Cleveland Clinic, ønsket å finne årsaken til Paneth-celledysfunksjon hos mennesker. De analyserte en database som inneholder demografiske og kliniske data for 400 personer, inkludert en vurdering av hver persons Paneth-celler. Forskerne fant at høy kroppsmasseindeks (BMI) var assosiert med Paneth-celler som så unormale og usunne ut under et mikroskop. Jo høyere en persons BMI er, desto dårligere så Paneth-cellene ut. Koblingen gjaldt også sunne voksne og personer med Crohns sykdom.

For bedre å forstå denne sammenhengen studerte forskerne to musestammer som er genetisk disponert for fedme. Slike mus spiser kronisk for mye fordi de har mutasjoner som hindrer dem i å føle seg mette selv når de får mat med vanlig kosthold. Til forskernes store overraskelse hadde de overvektige musene Paneth-celler som så normale ut.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312821001803?via%3Dihub

Hos mennesker er fedme ofte resultatet av å spise en diett rik på fett og sukker. Så forskerne matet normale mus med en diett der 40% av kaloriene kom fra fett eller sukker, i likhet med det typiske vestlige dietten. Etter to måneder hadde musene blitt overvektige og deres Paneth-celler så klart unormale ut.

“Fedme var ikke problemet i seg selv – å spise for mye av et sunt kosthold påvirket ikke Paneth-cellene. Det var dietten med mye fett og høyt sukkerinnhold som var problemet.”

Ta-Chiang Liu, MD, PhD, Professor i patologi og immunologi ved Washington University

Paneth-cellene kom tilbake til det normale da musene ble satt på en sunn musediett i fire uker. Om mennesker som vanligvis spiser et vestlig kosthold, kan forbedre immuniteten i tarmen ved å endre dietten, gjenstår å se.

Ytterligere eksperimenter viste at et molekyl kjent som deoksykolsyre, en sekundær gallsyre dannet et biprodukt av metabolisme av tarmbakterier og er koblingen mellom et vestlig kosthold og Paneth-celledysfunksjon. Gallsyren øker aktiviteten til to immunmolekyler – farnesoid X-reseptor og type 1 interferon – som hemmer Paneth-cellefunksjonen.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.