Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Mikronæringsstoff-mangel mer vanlig enn man har trodd - også i vestlige land. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Mikronæringsstoff-mangel mer vanlig enn man har trodd – også i vestlige land.

Vitaminer og mineraler er helt avgjørende for helsa – og mangler av ett eller flere av disse mikronæringsstoffene kan føre til skadelige helseeffekter, som kroniske sykdommer.

Menneskekroppen trenger bare mikronæringsstoffer i små doser, men disse vitaminene og mineralene er avgjørende for grunnleggende fysiologiske funksjoner som metabolisme, vekst og utvikling. Mangler av ett eller flere av disse mikronæringsstoffene kan føre til skadelige helseeffekter, inkludert kroniske sykdommer.

Den medisinfaglige organisasjonen IFM oppsummerer i en artikkel (1) gjeldende forskning og kunnskap knyttet til mulige konsekvenser av mangler av mikronæringsstoffer. Du finner referanser til alle enkeltstudiene i artikkelen til IFM. IFM står for videreutdanning av leger og annet helsepersonell innenfor persontilpasset medisin, som for eksempel alt personell ved det verdenskjente Cleveland Clinic Center for Functional Medicine.

Også en stor utfordring i vestlige land!

IFM skriver i sin artikkel at helseorganisasjoner i flere tiår har rapportert om underernæring av mikronæringsstoffer, inkludert mangler av jod, jern, folat, vitamin A og sink, som har ødeleggende konsekvenser for milliarder av mennesker over hele verden. Og mikronæringsstoffmangel er ikke bare begrenset til utviklingsland.

En analyse gjort av National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) antyder at underernæring av mikronæringsstoffer nå er vanlig i USA, med anslagsvis 31% av befolkningen som er i fare for å utvikle en eller flere mikronæringsstoff-mangler.

Den “skjulte sulten”.

Begrepet “skjult sult” brukes til å beskrive vitamin- og mineralmangel. Når kostholdet består av matvarer med for lave nivåer av mikronæringsstoffer, så er ikke helseeffektene alltid akutt synlige. Underernæring av mikronæringsstoffer har vært assosiert med et bredt spekter av fysiologiske svekkelser, inkludert metabolske forstyrrelser; svekket immunforsvar, endokrin og kognitiv funksjon; og forsinket eller manglende fysisk utvikling.

Noen mikronæringsstoff-mangler kan også være en underliggende årsak til kronisk sykdom. Magnesium er for eksempel i en rekke matvarer, men det er underforbruk i USA. Studier indikerer at lavt magnesiuminntak har vært assosiert med en større risiko for flere kroniske sykdommer, inkludert kardiovaskulær sykdom, type 2 diabetes, metabolsk syndrom, depresjon og nedsatt kognisjon.

Sårbar befolkning.

Andre amerikanske rapporter indikerer at mikronæringsstoffer som magnesium, kalsium, kalium, jern og vitamin A, D og C er underforbrukt av barn og voksne i USA. Det vestlige kostholdet er generelt sammensatt av mye kalorier og med lite næringsstoffer, med mer bearbeidet mat og mindre grønnsaker.

Artikkelen beskriver også at noen deler av befolkningen er spesielt utsatt. Blant flere; mennesker med lite næringsrikt kosthold, kvinner i fertil alder, urfolk, eldre voksne, langtidsbrukere av medisiner og fler.

Fytonæringsstoffer

Fytonæringsstoffer er plantebaserte kjemikalier tilgjengelig gjennom et kosthold med mye frø, bønner, frukt, grønnsaker, krydder og urter. Forskning viser at disse bioaktive forbindelsene som bidrar til en plantes farge, smak og lukt, også har gunstige helseeffekter. For eksempel flavonoider som finnes i kakao, epler og te.

Epidemiologiske studier har vist en positiv sammenheng mellom kosthold med høyt innhold av flavonidrike matvarer og hjerte-kar helse, mens kliniske studier har vist lavere blodtrykk etter inntak av flavonoidrik mat. I tillegg har fytokjemikalier som sulforafan og lykopen helsefremmende egenskaper og beskyttende effekter mot mange sykdommer, inkludert kreft. Selv med de viste fordelene, så viser en Centers for Disease Control and Prevention-rapport, at bare en av ti voksne innfrir anbefalingene for daglig inntak av frukt og grønnsaker. Dette kan potensielt gi øket risiko for utvikling av kroniske sykdommer som type 2 diabetes og hjertesykdom.

Behandlingsstrategier.

Vurdering av næringsstoffmangel under en klinisk vurdering er et viktig skritt for å identifisere denne underliggende årsaken til mange kroniske symptomer og tilstander. På grunn av den essensielle naturen til mikronæringsstoffer på cellenivå, så kan adressering av en eller flere av disse manglene potensialet løse mange helseproblemer, helt eller delvis. Personlig ernæringstilpasning kan omfatte tilskudd og/eller nye kostholdsvaner. For eksempel bruker man i funksjonell medisin et rammeverk som prioriterer et helhetlig syn på pasientens individuelle situasjon og historikk, inkludert ernæringsinntak og kosthold, for å bestemme passende tiltak for hver enkelt pasient. Tilnærmingen til funksjonell medisin understreker også viktigheten av et pasient-samarbeid som involverer pasienten fullt ut i behandlingsplanen og gi dem støtte under reisen til bedre helse og velvære.

Referanser:

  1. The Hidden Hunger: Micronutrient Deficiencies. The Institute for Functional Medicine. Les artikkelen på ism.org her.

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.