Klare bevis for en sammenheng mellom inflammatorisk mat og 27 kroniske sykdommer.

Kosthold med mange kalori-rike, ultrabearbeidede matvarer, kan bidra til betennelse og øke risikoen for kroniske sykdommer, skriver The Conversation.


Mange av verdens ledende forskningsinstitusjoner rapporterte (2) for kort tid siden at den vestlige verden opplever en bølge av kroniske sykdommer. Og de påpeker at de først og fremst er drevet av en rekke faktorer knyttet til den vestlige livsstilen. Og det typiske vestlige kostholdet er en av de sentrale faktorene, kan vi lese.

For eksempel i Australia så lever nesten halvparten av alle innbyggere med en kronisk sykdom, og som faktisk bidrar til rundt 90% av alle dødsfallene.

Vi kan i The Conversation lese at det ikke er noen hemmelighet at kostholdet vårt kan ha stor innvirkning på helsen vår. Men den nye paraply-artikkelen publisert i Advances in Nutrition, (1) gir klare bevis for at pro-inflammatorisk mat (mat som kan øke betennelse i kroppen) øker risikoen for 27 kroniske sykdommer og for tidlig død. En såkalt paraply-artikkel er en gjennomgang av flere tidligere gjennomganger, og er blant de mest tydelige bevisene innenfor forskningen.

I tillegg viser de at man kan redusere betennelse og risiko for kroniske sykdommer ved å endre kostholdet.

Tydelige bevis.

Et proinflammatorisk kosthold er et kosthold som på lang sikt kan føre til økt betennelse i kroppen. Et slikt kosthold inkluderer ofte store mengder bakevarer, stekt mat og fett kjøtt, og har samtidig lite frukt, grønnsaker og annen sunn mat.

Forskerne gjennomgikk og samlet data fra 15 metaanalyser, som er en type studie som oppsummerer data fra mange individuelle studier. Alt i alt så de på tall hentet fra over fire millioner mennesker fra hele verden.

“Vi fant sterke bevis for en sammenheng mellom proinflammatorisk kosthold og hjerteinfarkt, for tidlig død og visse kreftformer, inkludert tarmkreft, kreft i bukspyttkjertelen, kreft i luftveiene og oral kreft. Det var også bevis for at inflammatorisk kosthold var knyttet til depresjon.”

Meghan Hockey, PhD Candidate, Accredited Practising Dietitian, Deakin University og Wolfgang Marx, Postdoctoral research fellow, Deakin University

Ved å samle data fra populasjoner over hele verden, var forskerne i stand til å gi en omfattende og pålitelig oversikt over forskningen til dags dato. .

Men hva er betennelse, og hvilken rolle spiller kostholdet vårt?

Betennelse er en del av kroppens naturlige forsvarsmekanismer. Det er immunforsvarets respons på noe som “irriterer”. For eksempel ved en infeksjon eller skade, og betennelse er ofte et godt tegn på at kroppen jobber for å beskytte seg. For eksempel gir hevelse når man vrir ankelen ressurser til å reparere skaden.

Men når betennelsen ikke kan skrus av, kan denne prosessen begynne å virke mot kroppen.

Langvarige lave nivåer av betennelse (kjent som kronisk betennelse) kan være problematisk og er knyttet til for tidlig død og en rekke helsetilstander. Og kostholdet vårt er en av mange faktor som påvirker nivåene av disse betennelsene. Det såkalt vestlige kostholdet kan være inflammatorisk mens det er også mat som er anti-inflammatorisk.

Anti-inflammatorisk mat inkluderer for eksempel mye frukt, grønnsaker, belgfrukter, olivenolje og lite ultrabearbeidet, raffinerte matvarer.

Potensialet for at maten kan være pro- eller betennelsesdempende kan måles ved hjelp av et verktøy kjent som “Dietary Inflammatory Index.”

Indeksen tar hensyn til en rekke næringsstoffer, stoffer og matvarer som i forskningen er identifisert som enten anti- eller pro-inflammatoriske.

Ikke noe magisk supermat.

Forskerne skriver at det ikke er noe magisk tilskudd eller supermat som kan bekjempe våre betennelsesproblemer.

I stedet bør man fokusere på å forbedre den generelle kvaliteten på kostholdet, snarere enn på en enkelt matvare eller næringsstoff. Dette er fordi mange næringsstoffer og matvarer samhandler med hverandre og kan “samarbeide” for å dempe betennelsen.

Men hva skal man spise?

Forfatterne av artikkelen mener man bør innta et bredt utvalg av vegetabilske matvarer som frukt, grønnsaker, fiber og belgfrukter, som kikerter og linser. Disse matvarene inneholder mange betennelsesdempende næringsstoffer, som fiber og en rekke vitaminer. De inneholder også unike “fytokjemikalier”, som polyfenoler som er planteforbindelser som har potensielt antioksidant og betennelsesdempende effekter.

Man bør også få i seg nok betennelsesdempende omega-3-fettsyrer, skriver de. Og samtidig redusere inntaket av matvarer som kan gi betennelse. Disse inkluderer mat med høyt nivå trans- og mettet fett som finnes i mange bakevarer, stekt mat og fett kjøtt.

Gitt at nesten halvparten av oss lever med en kronisk sykdom, og mange flere er sannsynlig i fare, kan det å innta et antiinflammatorisk kosthold være veldig gunstig for helsen din, og kan hjelpe deg til å leve lenger.

Meghan Hockey, PhD Candidate, Accredited Practising Dietitian, Deakin University og Wolfgang Marx, Postdoctoral research fellow, Deakin University

Økt fokus på livsstil ved betennelser.

En stor studie nylig publisert i Nature (2) gjennomgikk livsstilsfaktorene som sammen kan være med å drive frem kroniske betennelser. Det var forskere fra blant annet Harvard, Stanford University, Kings College og UCLA som peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker til epidemien av kroniske sykdommer. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De konkluderer med at det ikke er en – men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, søvn, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen i tarmen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

Referanser:

  1. Wolfgang Marx, Nicola Veronese, Jaimon T Kelly, Lee Smith, Meghan Hockey, Sam Collins, Gina L Trakman, Erin Hoare, Scott B Teasdale, Alexandra Wade, Melissa Lane, Hajara Aslam, Jessica A Davis, Adrienne O’Neil, Nitin Shivappa, James R Hebert, Lauren C Blekkenhorst, Michael Berk, Toby Segasby, Felice Jacka, The Dietary Inflammatory Index and Human Health: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Observational Studies, Advances in Nutrition, 2021;, nmab037, https://doi.org/10.1093/advances/nmab037
  2. Furman, D., Campisi, J., Verdin, E. et al. Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. Nat Med 25, 1822–1832 (2019). https://doi.org/10.1038/s41591-019-0675-0

Spennende videreutvikling og ny web-basert personlig utviklingsplattform.

Fra 1 oktober 2021 vil Funksjonellmedisinsk Institutt AS styrke sin rolle som faginstitusjon og øke fokuset på formidling av viktig kunnskap og erfaring om funksjonellmedisin og persontilpasset medisin til andre organisasjoner og samfunnet forøvrig. Instituttet vil ikke lenger tilby enkeltkonsultasjoner.

Funksjonellmedisinsk Institutt AS vil også inngå et samarbeid med et nytt hovedsakelig web-basert selskap som har planlagt oppstart 1 november 2021. Selskapet Full Potential AS vil bruke moderne plattformer og ny kunnskap og erfaring for å kunne tilby verdens første Personlige Utviklingsplattform. Fokus vil være alle de fysiske, mentale og spirituelle faktorene som bidrar til et friskt og meningsfylt liv.

Funksjonellmedisinsk Institutt AS vil være en faglig samarbeidspartner og bidra med viktig kunnskap og erfaring.

Vi gleder oss veldig til å kunne nå ut til enda flere mennesker i både Norge og i utlandet – med det vi mener er svært viktig kunnskap. Og spesielt i en tid hvor kunnskap om hvordan vi mennesker både kan leve både sunt og bærekraftig, kan være kritisk.

Hvis du ønsker å få oppdateringer om de spennende endringene så legg inn din epost under:)

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!

Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases). 

Miljø- og helsekrisene er tett koblet sammen og utfordrer vår livsstil og økonomiske velstand.

Funksjonellmedisinsk Institutt leverer kunnskap og ressurser slik at man har muligheten til å ta ansvar for sitt eget liv og sin egen helse. Tusenvis av deltakere i våre programmer, en kraftig økning i vitenskapelig forståelse og erfaring fra flere av de ledende sykehusene i verden – viser at mennesker med kunnskap og egeninnsats har mulighet til å påvirke sin helse i svært stor grad.

Instituttet arbeider aktivt gjennom en rekke plattformer for å videreformidle publisert kunnskap om et viktig og fremvoksende fagområde. All kunnskapen som vi videreformidler er publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrifter.

Kunnskap og egeninnsats!

Tusenvis av deltakere i vårt Helseforbedringsprogram har gjennom mange år hatt fokus på alle faktorene de potensielt kan påvirke selv i sitt eget liv, som f.eks maten man spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer. Vi har opplevd hvilke fantastiske resultater mennesker kan oppnå med kunnskap og egeninnsats! Og ikke minst har også vi personlig merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Den verdensledende sykehusgiganten Cleveland Clinic har i løpet av få år publisert flere studier i internasjonalt anerkjente forskningstidskrifter som viser at funksjonell medisin kan overgå såkalt konvensjonell medisin ved kroniske sykdommer – og nå viser de også at fokus på helsekompetanse og undervisning kan ha ytterligere positive effekter.

Forskergruppe mener i ny studie at funksjonellmedisin, livsstilsendringer og forebyggende tiltak vil være viktig for å snu den negative helsetrenden. 

Forskere tilknyttet Department of Medicine and Medical Subspecialties ved University of Illinois, Rockford IL har publisert en artikkel i The International Journal of Disease Reversal and Prevention og peker på funksjonellmedisin og sunnere livsstil som sentralt for å snu den dramatiske økningen av kroniske sykdommer.

Amerikanske helsemyndigheter ved National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

“helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden. 

Funksjonellmedisinsk Institutt AS i Norge er tilknyttet The Institute for Functional Medicine i USA. The Institute for Functional Medicine har høyeste akkreditering og godkjenning av det amerikanske føderale akkrediteringsrådet for videreutdanning (ACCME) av leger og helsepersonell.

Å adressere underliggende miljø- og livsstilsfaktorer er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom helsekompetanse og egeninnsats er ingen «quick fix», vidunderkur eller «one-size-fits-all».

Vestlig betennelsefremmende livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser. 

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

Demokratisering av kunnskap.

Instituttet arbeider aktivt gjennom en rekke plattformer for å videreformidle publisert kunnskap om et viktig og fremvoksende fagområde. Dette gjør vi for at innbyggerne skal få tilgang til kunnskap om hvordan man i større grad kan ta ansvar for eget liv og egen helse. All kunnskapen som vi videreformidler er publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrifter.

Lik tilgang til kunnskap er en viktig forutsetningene for å kunne delta i samfunnet, uavhengig av lommebok, utdanning og adresse. Kunnskap gir makt til å ta ansvar for eget liv og egen helse. 

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.

Ansvar for eget liv og egen helse – det er også så mye man kan gjøre selv!


Den moderne vestlige livsstilen har ført til enorm velstand og økonomisk vekst – men også en dramatisk klima- og naturkrise samt en epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i Europa nå på grunn av kroniske sykdommer som er knyttet til denne livsstilen. Kroniske sykdommer henger sammen, har sammenfallende risikofaktorer og kan faktisk i stor grad forebygges (EU Summit on Chronic Diseases).

Miljø- og helsekrisene er koblet sammen og utfordrer vår livsstil og økonomiske velstand. Men løsninger som involverer omfattende endring av livsstil kan være vanskelig for mange. Men vårt program er rettet mot de som selv ønsker å ta et slikt ansvar for sitt eget liv og sin egen helse.

Den verdensledende sykehusgiganten Cleveland Clinic har i løpet av få år publisert flere studier i internasjonalt anerkjente forskningstidskrifter som viser at funksjonell medisin kan overgå såkalt konvensjonell medisin ved kroniske sykdommer – og nå viser de også at en gruppetilnærming med fokus på undervisning kan ha ytterligere positive effekter.

I vårt Helseforbedringsprogram har vi gjennom en årrekke hatt fokus på alle faktorene du potensielt kan påvirke selv, som f.eks maten vi spiser, mikrobene som bor i og på kroppen, stress, søvn, eksponering for miljøkjemikalier, trening, vekt og andre livsstils- og miljøfaktorer.

Tusenvis av kunder i vårt program og et tungt vitenskapelig fundament viser at mennesker med egeninnsats, kunnskap og kompetanse både kan endre og oppnå bedre helse – ved å adressere alle faktorene som gjelder for seg. 

Vårt vitenskapelige fundament kan du finne blant de tusenvis av internasjonalt bredt publiserte studiene som vi har videreformidlet her (og alltid selvsagt med kildehenvisninger) samt via IFM.org som er en medisinfaglig internasjonal organisasjon innenfor persontilpasset medisin som vi og blant mange andre flere av verdens ledende sykehus, som Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Mayo klinikken er faglig tilknyttet. At EU og Norden nå har vedtatt å implementere et persontilpasset helsevesen innen 2030, basert på dette samme fundamentet, har også gitt dette fagområdet kraftig økt fokus den senere tiden.

Funksjonellmedisinsk Institutt AS i Norge er tilknyttet The Institute for Functional Medicine i USA. The Institute for Functional Medicine har høyeste akkreditering og godkjenning av det amerikanske føderale akkrediteringsrådet for videreutdanning (ACCME) av leger og helsepersonell.

Ikke et alternativ – men et tillegg.

Å adressere underliggende miljø- og livsstilsfaktorer er ikke et alternativ til oppfølging av helsevesenet – men for mange et viktig tillegg. Helseforbedring gjennom endring er ingen “quick fix”, vidunderkur eller “one-size-fits-all”. Man vil på bakgrunn av den kompetansen man tilegner seg kombinert med kunnskapen man får om kroppen sin og med støtte fra fagfolk og/eller andre – ha muligheten til å velge å gjennomføre de tiltakene som støtter de personlige målene man har.

Vi er en gjeng med fagfolk og andre ressurser som har jobbet med livsstilsendringer, funksjonellmedisin og persontilpasset medisin i mange år. Vi har fulgt flere tusen mennesker på deres reise mot et bedre liv og en bedre helse. Vi har sett hvilke resultater mennesker kan oppnå gjennom å gjøre omfattende endringer i sitt liv. Med kunnskap, forståelse og motivasjon. Og ikke minst har vi merket det på vår egen kropp og i vårt eget liv!

Vi ønsker å videreformidle kunnskap og erfaring slik at også andre kan oppnå helseforbedring og sitt fulle potensial!

Funksjonellmedisinsk Institutt

Kraftig økt vitenskapelig anerkjennelse av miljø- og livsstilfaktorer ved kroniske tilstander.

Bølgen med kroniske sykdommer er et resultat av voldsomme endringer i hvordan mennesker lever livet på;

Kroniske betennelsesrelaterte tilstander er et resultat av alt man er eksponert for, fra før fødsel og frem til i dag.

Forskerteam fra Harvard, Stanford, UCLA, Kings College m.fl.

Vestlig betennelsedrivende-livsstil.

Forskere fra 22 institusjoner, inkludert Harvard, Stanford, Kings College og UCLA advarer om folkehelsekrise pga kronisk betennelse – og peker på den vestlige livsstilen, industrialiseringen og mindre kontakt med naturen som årsaker. Men de gir også håp og peker på at dette er tilstander som potensielt kan unngås – da de i stor grad involverer risikofaktorer som man selv kan påvirke.

De beskriver hvordan langvarig, lavgrad betennelse (som ikke måles ved “vanlige” blodprøver)  i kroppen spiller en nøkkelrolle ved hjertesykdommer, kreft, diabetes, nyresykdom, ikke-alkoholisk fettleversykdom og autoimmune og nevrodegenerative lidelser.

De konkluderer med at det ikke er en- men summen av en rekke faktorer i den moderne vestlige livsstilen som gjør menneskene kronisk syke: Stress, kosthold, inaktivitet, tarmdysbiose (ubalanse i mikrobepopulasjonen) og ikke minst miljøgifter som kvikksølv og andre.

De skriver at den gode nyheten er at man potensielt kan unngå eller reversere tilstandene ved å addressere alle disse underliggende faktorene samtidig.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) konkluderer:

“helsepersonell sin rolle må endre seg til å inspirere til en betennelsesdempende livsstil for å styrke befolkningens helse og velvære.

National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)

Forskning og kunnskap.

Vi mener at kunnskap om kroppen, helse og kosthold potensielt kan være avgjørende for å optimalisere helsa. Vi integrerer ny kunnskap og forskning fortløpende. Og vi publiserer og videreformidler på våre nettsider flere ganger hver uke gjennom hele året, ny interessant forskning som er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter. Alle artikler kommer selvsagt alltid med henvisninger til orginalartiklene og studiene. Vi publiserer artikler som på ulike måter kan være relevante for oss og våre kunder. Men vi minner om at selv om vi mener ny kunnskap er interessant både for oss og våre kunder – vil vi ikke kunne ta ansvar for kunnskapen vi videreformidler fra andre kilder. Du kan lese våre over 1 000 artikler her.

Du kan også få ny forskning, kunnskap og info i nyhetsbrev fra Funksjonellmedisinsk Institutt på mail – meld deg på gratis her.