Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162
Viktig ny forskning finner sammenheng mellom irritabel tarmsyndrom og biofilm. - Funksjonellmedisin
inner-banner

Viktig ny forskning finner sammenheng mellom irritabel tarmsyndrom og biofilm.

Biofilm reflekterer en ubalanse i tarmfloraen og kan forklare symptomene hos IBS-pasienter og dermed gi nye terapeutiske tilnærminger” sier forskerne.

Forskere har nå for første gang vist at IBS i de fleste tilfeller er assosiert med bakterielle biofilmer, som bakteriene danner for å beskytte seg mot medikamenter og miljøgifter.

Forskere fra Institutt for medisin III ved Medical University of Vienna og University of Vienna har nå vist at IBS i de fleste tilfeller er assosiert med bakterielle biofilmer i tarmen.

Svært mange mennesker har en eller annen form for irritabel tarmsyndrom (IBS). Ved å bruke de foreløpig tilgjengelige teknikkene er det bare mulig å diagnostisere IBS ved en eliminasjonsprosess. De fleste som lider av irritabel tarmsyndrom, går bare til legen sin når de har alvorlige symptomer som forstoppelse, diaré, magesmerter eller endring i avføring.

“For første gang har vi klart å identifisere en årsak til irritabel tarm og samtidig vise hvordan denne sykdommen kan identifiseres, klassifiseres og vurderes mer nøyaktig,”

Christoph Gasche, leder for Laboratory for Molecular Gastroenterology ved Medical University of Vienna

Studien er publisert i det ledende tidsskriftet Gastroenterology (1)

I følge studien er det for eksempel mer sannsynlig at mennesker som har inntatt mye medisiner i løpet av livet blir påvirket av bakteriefilmer. Medisinene fører til at balansen i tarmfloraen blir forstyrret og dannelse av såkalt biofilm.

“Ulike medikamenter, som protonpumpehemmere, kan forstyrre balansen i det bakterielle økosystemet. Bakteriene går deretter i overlevelsesmodus. For å gi seg selv en bedre sjanse til å overleve dette stresset, knyttes bakteriene sammen og danner beskyttende biofilmer. Biofilmen blir da et slags beskyttelsesrom som gjør dem resistente mot antibiotika og andre miljøgifter.”

Christoph Gasche, leder for Laboratory for Molecular Gastroenterology ved Medical University of Vienna

Totalt ble mer enn 1000 koloskopier utført i studien, og det ble funnet at to tredjedeler av de som hadde IBS-symptomer også hadde biofilm i tynntarmen. Disse slimhinnebiofilmene finnes forøvrig også hos en stor andel av pasientene med ulcerøs kolitt.

Den bakterielle biofilmen fester seg som et tynt lag på tarmens slimhinne – ikke ulikt plakk på tennene – og svekker dermed tarmfunksjonen.

“Inntil nå har det alltid blitt antatt at denne klebrige filmen i tarmen består av rester av avfallstoffer i tarmen, men nå kunne vi vise at det er en bakteriematrise.”

Christoph Gasche, leder for Laboratory for Molecular Gastroenterology ved Medical University of Vienna

I et nytt prosjekt finansiert av Vienna Science and Technology Fund (WWTF), undersøker MedUni Vienna-ekspertene allerede hvordan de nye funnene om disse biofilmene kan brukes i fremtiden for generelt å fjerne dem eller til og med for å forhindre at de dannes i utgangspunktet.

Men en konklusjon kan allerede trekkes fra studieresultatene: “Biofilm reflekterer en ubalanse i tarmfloraen, kan forklare symptomene hos IBS-pasienter og dermed gi nye terapeutiske tilnærminger,” sier forskerne.

Referanser:

Baumgartner M, Lang M, Holley H, Crepaz D, Hausmann B, Pjevac P, Moser D, Haller F, Hof F, Beer A, Orgler E, Frick A, Khare V, Evstatiev R, Strohmaier S, Primas C, Dolak W, Köcher T, Kristaps K, Rath T, Neurath MF, Berry D, Makristathis A, Muttenthaler M, Gasche C, Mucosal biofilms are an endoscopic feature of irritable bowel syndrome and ulcerative colitis., Gastroenterology (2021), doi: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2021.06.024.


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Nyeste artikler

Artikler etter kategori


Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_39d_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home/anders/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 2162

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.