inner-banner

Amerikanske forskere advarer: mennesker ikke skapt for å spise så mye fruktsukker som de spiser nå.

Ny studie publisert i Nature viser at for høyt inntak av fruktsukker er knyttet til den alarmerende økende forekomsten av fedme og kreft – og hevder fruktose historisk kun ble inntatt en kort periode om høsten.


Å spise fruktose (sukkeret man finner i frukt og bær) ser ut til å forandre celler i fordøyelseskanalen på en måte som gjør at cellen kan innta flere næringsstoffer, ifølge en preklinisk studie fra forskere ved Weill Cornell Medicine og NewYork-Presbyterian. Studien ble publisert i Nature (1). Disse endringene kan bidra til å forklare den velkjente koblingen mellom økende fruktoseforbruk rundt om i verden og økt fedme og kreft, mener forskerne.

Denne nye studien fokuserte på effekten av et høyt fruktoseinntak på villi. Villi er de tynne hårlignende strukturene som dekker innsiden av tynntarmen. Villi dekker tarmens overflate og hjelper kroppen med å absorbere næringsstoffer, inkludert fett, fra maten når den passerer gjennom fordøyelseskanalen. Studien fant at mus som ble fôret med et kosthold som inneholdt fruktose, hadde villi som var 25 til 40 prosent lengre enn mus som ikke ble matet med fruktose. I tillegg var økningen i villilengde forbundet med økt næringsopptak, vektøkning og fettakkumulering.

“Fruktose er strukturelt forskjellig fra andre sukkerarter som glukose, og det metaboliseres annerledes – vår forskning har funnet ut at fruktoses primære metabolitt fremmer forlengelse av villi og støtter vekst av tarmtumor.”

Dr. Marcus DaSilva Goncalves, Ralph L. Nachman Research Scholar, professor i medisin ved avdelingen for endokrinologi, diabetes og metabolisme ved NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Tidligere forskning fra teamet fant at fruktose i kostholdet kan øke tumorstørrelsen i musemodeller for tykktarmskreft, og at blokkering av fruktosmetabolisme kan forhindre at dette skjer. Forskerne resonnerte at fruktose også kan fremme hyperplasi eller akselerert vekst av tynntarmen.

Ved høyt inntak av fruktose, for eksempel etter å ha drukket sukkerholdig drikke, så klarer ikke tarmen å absorbere alt og fruktosen kan “lekke” ut i blodet og nå leveren, eller den blir med helt ned til tykktarmen.

Forskernes studie avslører at fruktose har en tidligere ukjent effekt på tarmen.

Gir mening fra et evolusjonært perspektiv.

Ifølge Samuel Taylor ved NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center så gir observasjonene mening fra et evolusjonært perspektiv.

“Pattedyr, spesielt i tempererte klimaer, har fruktose tilgjengelig kun i høstmånedene når frukten er moden”

Samuel Taylor, a Tri-Institutional M.D.-Ph.D. NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Spiser fruktsukker kun om høsten:

“Å spise mye fruktose i en kort periode om høsten kan hjelpe patterdyrene til å absorbere og omdanne flere næringsstoffer til fett, som de faktisk trenger for å komme seg gjennom vinteren.”

Samuel Taylor, a Tri-Institutional M.D.-Ph.D. NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Dr. Goncalves la til at mennesker ikke har utviklet seg til å spise det de spiser nå.

“Fruktose er nesten overalt i moderne dietter, enten det kommer fra mais sirup med mye fruktose, bordsukker eller fra helt naturlige matvarer som frukt – kroppene våre ble ikke designet for å spise så mye av det som vi gjør.”

Dr. Marcus DaSilva Goncalves, Ralph L. Nachman Research Scholar, professor i medisin ved avdelingen for endokrinologi, diabetes og metabolisme ved NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Referanser:

  1. Taylor, S.R., Ramsamooj, S., Liang, R.J. et al. Dietary fructose improves intestinal cell survival and nutrient absorption. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03827-2

Helsekompetanse for å ta ansvar for eget liv og egen helse.


Funksjonellmedisinsk Institutt leverer forsknings- og erfaringsbasert kunnskap og nyheter innenfor persontilpasset medisin, funksjonellmedisin, livsstil og miljømedisin.

Urbanisering, industrialisering og vestlig livsstil driver nedbryting av økosystemer og tap av biologisk mangfold som igjen forårsaker den dramatiske økningen av kroniske sykdommer vi har opplevd i vestlige land de siste 50 årene.

Tusenvis av forskningsbaserte artikler som vi har publisert, vår egen lange erfaring,

en kraftig økning i vitenskapelig forståelse og erfaring fra flere av de ledende sykehusene i verden viser at mennesker med kunnskap og egeninnsats har mulighet til å påvirke sitt liv og egen helse i langt større grad enn man tidligere var klar over. 

Tidligere antok man at de aller fleste kroniske tilstander i hovedsak skyltes genetiske og arvelige årsaker. Men en voldsom økning i vitenskapelig forståelse viser at livsstil og miljø innvirker på helsa vår i langt større grad enn tidligere antatt.

EU og Norske helsemyndigheter mener av den grunn at såkalt persontilpasset medisin er fremtidens helsevesen og at

helsekompetanse blant innbyggerne vil bli avgjørende for å snu den negative spiralen av kroniske sykdommer.

Vi følger denne utviklingen dag for dag – og publiserer ny kunnskap og forskning fortløpende i vår nyhetsseksjon. Alt vi videreformidler er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid med henvisninger til orginalartiklene og studiene. 

Instituttet bidrar også med kunnskap og erfaring til andre organisasjoner, fagtidsskrifter, foredrag og seminarer og andre.

Funksjonellmedisinsk Institutt inngår samarbeid med Full Potential AS.

Full Potential er en personlig utviklingsplattform som er en guide mot et bedre liv og bedre helse.

Full Potential skriver:

“Med kunnskap, støtte fra erfarne veiledere – og ikke minst andre medlemmer – gir plattformen deg en mulighet til å få helsekompetanse – og kunnskap om hva som påvirker deg og hvordan du kan navigere i det. Helt i tråd med hva EU og Nordiske myndigheter mener er sentralt i fremtidens helsevesen!”

Funksjonellmedisinsk Institutt har en mer enn 10 år lang historie og over 10 000 kundeerfaringer med å arbeide med avanserte helseforbedringsprosesser med undersvisning som hovedfokus. Instituttet deler sin kunnskap og erfaring med Full Potential AS og er på den måten en viktig vitenskapelig og faglig samarbeidspartner. 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.