inner-banner

Nye studier konkluderer: Skyhøyt og økende konsum av ultra-bearbeidede matvarer er en verdenskrise.

Studier viser at inntak av mye ferdigmat fører til dårligere langsiktig helse og ikke minst er det ugunstig for tarmmikrobiomet.

Den FN initierte NOVA studien (1) konkluderer med at den stadig økende produksjonen og forbruket av disse produktene er en verdenskrise, som skal konfronteres, kontrolleres og reverseres som en del av arbeidet med FNs bærekraftsmål og dets tiår med ernæring. Ultrabehandlede produkter er laget for å være hyper-smakfulle og attraktive, med lang holdbarhet og kan konsumeres hvor som helst og når som helst. Formuleringen, presentasjonen og markedsføringen fremmer ofte overforbruk. Studier basert på NOVA viser at ultrabearbeidede produkter nå dominerer matforsyningen.

Verdens aller største forskningsinnsats innfor mat blir nå gjennomført av vitenskapsselskapet ZOE, eiet av Harvard Medical School, Stanford University og Kings College London. De skriver at de siste funnene fra deres forskning viser en sammenheng mellom sterkt bearbeidede matvarer og “dårlige” tarmmikrober som er assosiert med dårligere helse. PREDICT-studien deres viser at å spise et kosthold med mye minimalt bearbeidede plantebaserte matvarer er forbundet med å ha flere “gunstige” tarmmikrober knyttet til bedre hjerte- og metabolsk helse. Sterkt bearbeidede matvarer derimot, enten det er fra dyr eller planter, er forbundet med “dårlige” tarmmikrober knyttet til dårligere helsemarkører.

Professor Tim Spector, epidemiolog fra King’s College London og vitenskapelig grunnlegger av ZOE forklarer

“Når du spiser, gir du ikke bare næring til kroppen din, du gir mat til milliarder av mikrober som lever inne i tarmen.”

Professor Tim Spector, epidemiolog fra King’s College London og vitenskapelig grunnlegger av ZOE

Zoe skriver at forskning viser en sterk sammenheng mellom ultraforedlede matvarer og dårligere langsiktig helse. Og de siste funnene viser også at sterkt bearbeidede matvarer heller ikke er gode for tarmen og tarmmikrobene.

I følge en ny studie fra forskere ved Friedman School of Nutrition Science & Policy ved Tufts University, publisert i JAMA (2) så har kaloriene som barn og ungdom i USA konsumerte fra ultraforedlede matvarer, hoppet fra 61% til 67% av det totale kaloriinntaket fra 1999 til 2018.

Noen bearbeidede matvarer kan være helt ok å spise, men;

“…mange ultrabearbeidede matvarer er mindre sunne, med mer sukker og salt og mindre fiber enn uforedlede og minimalt bearbeidede matvarer, og økningen i forbruket blant barn og tenåringer er nå bekymringsfullt.”

Fang Fang Zhang, ernæringsepidemiolog ved Friedman School.

Den største økningen i kalorier kom fra ferdigmat som takeaway, frossenpizza og burgere: fra 2,2% til 11,2% av kaloriene. Den nest største økningen i kalorier kom fra søt snacks og desserter, hvor forbruket vokste fra 10,6% til 12,9%.

Det var faktisk heller ingen statistisk signifikante forskjeller i de generelle funnene målt etter foreldres utdanning og familieinntekt.

“Mangelen på ulikheter basert på foreldrenes utdanning og familieinntekt indikerer at ultraforedlet mat er gjennomgående i barnas dietter,”

Fang Fang Zhang, ernæringsepidemiolog ved Friedman School.

Ultraforedlet eller ultra-bearbeidet mat er klar til å spises eller klare til å varmes, ofte med mye tilsatt sukker, natrium og karbohydrater, og lite fiber, proteiner, vitaminer og mineraler. De inneholder vanligvis tilsatt sukker, hydrogenerte oljer og smakforsterkere. Eksempler inkluderer søte snacks og desserter, sukkerholdige frokostblandinger, pommes frites, hurtigmatburgere og lunsjmat som salami. Når det spises for mye, er disse matvarene knyttet til diabetes, fedme og andre alvorlige medisinske tilstander, for eksempel visse kreftformer.

“Matbearbeiding er en ofte oversett dimensjon i ernæringsforskning”

Fang Fang Zhang, ernæringsepidemiolog ved Friedman School.

Referanser:

  1. Monteiro, C., Cannon, G., Moubarac, J., Levy, R., Louzada, M., & Jaime, P. (2018). The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing. Public Health Nutrition, 21(1), 5-17. doi:10.1017/S1368980017000234
  2. Wang L, Martínez Steele E, Du M, et al. Trends in Consumption of Ultraprocessed Foods Among US Youths Aged 2-19 Years, 1999-2018. JAMA. 2021;326(6):519–530. doi:10.1001/jama.2021.10238

Helsekompetanse for å ta ansvar for eget liv og egen helse.


Funksjonellmedisinsk Institutt leverer forsknings- og erfaringsbasert kunnskap og nyheter innenfor persontilpasset medisin, funksjonellmedisin, livsstil og miljømedisin.

Urbanisering, industrialisering og vestlig livsstil driver nedbryting av økosystemer og tap av biologisk mangfold som igjen forårsaker den dramatiske økningen av kroniske sykdommer vi har opplevd i vestlige land de siste 50 årene.

Tusenvis av forskningsbaserte artikler som vi har publisert, vår egen lange erfaring,

en kraftig økning i vitenskapelig forståelse og erfaring fra flere av de ledende sykehusene i verden viser at mennesker med kunnskap og egeninnsats har mulighet til å påvirke sitt liv og egen helse i langt større grad enn man tidligere var klar over. 

Tidligere antok man at de aller fleste kroniske tilstander i hovedsak skyltes genetiske og arvelige årsaker. Men en voldsom økning i vitenskapelig forståelse viser at livsstil og miljø innvirker på helsa vår i langt større grad enn tidligere antatt.

EU og Norske helsemyndigheter mener av den grunn at såkalt persontilpasset medisin er fremtidens helsevesen og at

helsekompetanse blant innbyggerne vil bli avgjørende for å snu den negative spiralen av kroniske sykdommer.

Vi følger denne utviklingen dag for dag – og publiserer ny kunnskap og forskning fortløpende i vår nyhetsseksjon. Alt vi videreformidler er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid med henvisninger til orginalartiklene og studiene. 

Instituttet bidrar også med kunnskap og erfaring til andre organisasjoner, fagtidsskrifter, foredrag og seminarer og andre.

Funksjonellmedisinsk Institutt inngår samarbeid med Full Potential AS.

Full Potential er en personlig utviklingsplattform som er en guide mot et bedre liv og bedre helse.

Full Potential skriver:

“Med kunnskap, støtte fra erfarne veiledere – og ikke minst andre medlemmer – gir plattformen deg en mulighet til å få helsekompetanse – og kunnskap om hva som påvirker deg og hvordan du kan navigere i det. Helt i tråd med hva EU og Nordiske myndigheter mener er sentralt i fremtidens helsevesen!”

Funksjonellmedisinsk Institutt har en mer enn 10 år lang historie og over 10 000 kundeerfaringer med å arbeide med avanserte helseforbedringsprosesser med undersvisning som hovedfokus. Instituttet deler sin kunnskap og erfaring med Full Potential AS og er på den måten en viktig vitenskapelig og faglig samarbeidspartner. 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.