inner-banner

Ny viktig kobling mellom kosthold, tarmceller og kronisk sykdom oppdaget.

Kroniske tilstander som fedme, diabetes og mage-tarmkreft er knyttet til et usunt kosthold, men mekanismene er hittil ikke godt forstått – men helt ny kunnskap gir helt nye muligheter.

Denne viktige nye kunnskapen kommer fra Heiko Lickert og hans forskergruppe ved Helmholtz München og det tekniske universitetet i München, og publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Nature (1)

Tarmen er helt avgjørende for å opprettholde energibalansen vår og er en mester i å respondere raskt på endringer i kosthold og ernæringsbalansen. Dette klarer den ved hjelp av tarmceller som dekker hele tarmens overflate. Tarmcellene er blant annet spesialisert på opptak av matkomponenter eller utskillelse av hormoner. Hos voksne mennesker regenereres tarmcellene hver femte til syvende dag. Evnen til hele tiden å fornye og utvikle alle typer tarmceller fra tarmstamceller er avgjørende for fordøyelsessystemets naturlige store tilpasningsevne. Men et langsiktig kosthold med mye sukker og fett forstyrrer denne tilpasningen og kan bidra til utvikling av fedme, kronisk sykdom, diabetes type 2 og mage-tarmkreft.

Denne nye studien er blant svært mange andre nye studier som viser viktigheten av livsstil, kosthold og tarmhelse og hvordan det påvirker helsa. En av vår tids mest innflytelsesrike vitenskapsmenn, Alessio Fasano, mener for eksempel i en ny bok at forståelsen av hvordan man skal behandle og forebygge sykdommer har blitt transformert av ny kunnskap om mikrobiomet, kosthold og livsstil. Allerede i 2009 publiserte han en banebrytende artikkel i Scientific American om hvordan livsstil og en såkalt lekk tarm er helt avgjørende for utvikling av autoimmune sykdommer.

Stamceller i tarmen.

Forskerne antar at stamceller i tarmen spiller en spesiell rolle ved mistilpasning. Ved hjelp av mus så undersøkte forskerne effekten av et kosthold med mye sukker og fett og sammenlignet det med en kontrollgruppe.

Konstant overernæring antas å føre til tarmfeiltilpasning og dysfunksjon og å bidra til utvikling av fedme og prediabetes.

Å håndtere tarmdysfunksjon på et tidlig stadium kan derfor være et lovende behandlingsalternativ for å bekjempe fedme, skriver forskerne.

Viktige tarmfunksjoner utføres av spesialiserte epitelceller i tarmen: absorberende enterocytter, antimikrobielle peptid-utskillende Paneth-celler, hormonutskillende enteroendokrine celler, slim-utskillende celler.

Økt risiko for mage-tarmkreft

– Det første vi la merke til var at tynntarmen øker kraftig i størrelse på en kaloririk diett. Ved hjelp av nye maskinlæringsteknikker fant vi at tarmstamceller deler seg betydelig raskere i mus på et usunt kalloririkt kosthold.

studieleder Anika Böttcher.

Forskerne antar at dette skyldes en oppregulering av de relevante signalveiene, som er assosiert med en akselerasjon av tumorvekst i mange kreftformer.

Dette kan være en viktig kobling: Kostholdet påvirker metabolsk signalering, noe som fører til overdreven vekst av intestinale stamceller og til slutt til økt risiko for mage-tarmkreft.

studieleder Anika Böttcher.

Blant funnene deres kunne de vise at et usunt kosthold fører til en reduksjon av serotoninproduserende celler i tarmen. Dette kan resultere i såkalt intestinal treghet (typisk for diabetes mellitus) eller økt appetitt. Videre viste studien at de absorberende cellene tilpasser seg en fettrik diett, deres funksjonalitet øker, og dermed direkte fremmer vektøkning.

Viktig grunnforskning

Disse og andre funn fra studien fører til en ny forståelse av sykdomsmekanismer knyttet til et kaloririkt kosthold.

Det vi har funnet ut er av avgjørende betydning for å utvikle alternative ikke-invasive terapier.

studieleder Heiko Lickert

Til dags dato er det ingen farmakologisk tilnærming for å forebygge, stoppe eller reversere fedme og diabetes. Kun fedmeoperasjon har vist virkning. Imidlertid er disse operasjonene invasive, ikke-reversible og kostbare for helsevesenet.

Referanser:

  1. Aliluev, A., Tritschler, S., Sterr, M. et al. Diet-induced alteration of intestinal stem cell function underlies obesity and prediabetes in mice. Nat Metab 3, 1202–1216 (2021). https://doi.org/10.1038/s42255-021-00458-9

Helsekompetanse for å ta ansvar for eget liv og egen helse.


Funksjonellmedisinsk Institutt leverer forsknings- og erfaringsbasert kunnskap og nyheter innenfor persontilpasset medisin, funksjonellmedisin, livsstil og miljømedisin.

Urbanisering, industrialisering og vestlig livsstil driver nedbryting av økosystemer og tap av biologisk mangfold som igjen forårsaker den dramatiske økningen av kroniske sykdommer vi har opplevd i vestlige land de siste 50 årene.

Tusenvis av forskningsbaserte artikler som vi har publisert, vår egen lange erfaring,

en kraftig økning i vitenskapelig forståelse og erfaring fra flere av de ledende sykehusene i verden viser at mennesker med kunnskap og egeninnsats har mulighet til å påvirke sitt liv og egen helse i langt større grad enn man tidligere var klar over. 

Tidligere antok man at de aller fleste kroniske tilstander i hovedsak skyltes genetiske og arvelige årsaker. Men en voldsom økning i vitenskapelig forståelse viser at livsstil og miljø innvirker på helsa vår i langt større grad enn tidligere antatt.

EU og Norske helsemyndigheter mener av den grunn at såkalt persontilpasset medisin er fremtidens helsevesen og at

helsekompetanse blant innbyggerne vil bli avgjørende for å snu den negative spiralen av kroniske sykdommer.

Vi følger denne utviklingen dag for dag – og publiserer ny kunnskap og forskning fortløpende i vår nyhetsseksjon. Alt vi videreformidler er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid med henvisninger til orginalartiklene og studiene. 

Instituttet bidrar også med kunnskap og erfaring til andre organisasjoner, fagtidsskrifter, foredrag og seminarer og andre.

Funksjonellmedisinsk Institutt inngår samarbeid med Full Potential AS.

Full Potential er en personlig utviklingsplattform som er en guide mot et bedre liv og bedre helse.

Full Potential skriver:

“Med kunnskap, støtte fra erfarne veiledere – og ikke minst andre medlemmer – gir plattformen deg en mulighet til å få helsekompetanse – og kunnskap om hva som påvirker deg og hvordan du kan navigere i det. Helt i tråd med hva EU og Nordiske myndigheter mener er sentralt i fremtidens helsevesen!”

Funksjonellmedisinsk Institutt har en mer enn 10 år lang historie og over 10 000 kundeerfaringer med å arbeide med avanserte helseforbedringsprosesser med undersvisning som hovedfokus. Instituttet deler sin kunnskap og erfaring med Full Potential AS og er på den måten en viktig vitenskapelig og faglig samarbeidspartner. 

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.