inner-banner

Ny viktig kobling mellom kosthold, tarmceller og kronisk sykdom oppdaget.

Kroniske tilstander som fedme, diabetes og mage-tarmkreft er knyttet til et usunt kosthold, men mekanismene er hittil ikke godt forstått – men helt ny kunnskap gir helt nye muligheter.

Denne viktige nye kunnskapen kommer fra Heiko Lickert og hans forskergruppe ved Helmholtz München og det tekniske universitetet i München, og publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Nature (1)

Tarmen er helt avgjørende for å opprettholde energibalansen vår og er en mester i å respondere raskt på endringer i kosthold og ernæringsbalansen. Dette klarer den ved hjelp av tarmceller som dekker hele tarmens overflate. Tarmcellene er blant annet spesialisert på opptak av matkomponenter eller utskillelse av hormoner. Hos voksne mennesker regenereres tarmcellene hver femte til syvende dag. Evnen til hele tiden å fornye og utvikle alle typer tarmceller fra tarmstamceller er avgjørende for fordøyelsessystemets naturlige store tilpasningsevne. Men et langsiktig kosthold med mye sukker og fett forstyrrer denne tilpasningen og kan bidra til utvikling av fedme, kronisk sykdom, diabetes type 2 og mage-tarmkreft.

Denne nye studien er blant svært mange andre nye studier som viser viktigheten av livsstil, kosthold og tarmhelse og hvordan det påvirker helsa. En av vår tids mest innflytelsesrike vitenskapsmenn, Alessio Fasano, mener for eksempel i en ny bok at forståelsen av hvordan man skal behandle og forebygge sykdommer har blitt transformert av ny kunnskap om mikrobiomet, kosthold og livsstil. Allerede i 2009 publiserte han en banebrytende artikkel i Scientific American om hvordan livsstil og en såkalt lekk tarm er helt avgjørende for utvikling av autoimmune sykdommer.

Stamceller i tarmen.

Forskerne antar at stamceller i tarmen spiller en spesiell rolle ved mistilpasning. Ved hjelp av mus så undersøkte forskerne effekten av et kosthold med mye sukker og fett og sammenlignet det med en kontrollgruppe.

Konstant overernæring antas å føre til tarmfeiltilpasning og dysfunksjon og å bidra til utvikling av fedme og prediabetes.

Å håndtere tarmdysfunksjon på et tidlig stadium kan derfor være et lovende behandlingsalternativ for å bekjempe fedme, skriver forskerne.

Viktige tarmfunksjoner utføres av spesialiserte epitelceller i tarmen: absorberende enterocytter, antimikrobielle peptid-utskillende Paneth-celler, hormonutskillende enteroendokrine celler, slim-utskillende celler.

Økt risiko for mage-tarmkreft

– Det første vi la merke til var at tynntarmen øker kraftig i størrelse på en kaloririk diett. Ved hjelp av nye maskinlæringsteknikker fant vi at tarmstamceller deler seg betydelig raskere i mus på et usunt kalloririkt kosthold.

studieleder Anika Böttcher.

Forskerne antar at dette skyldes en oppregulering av de relevante signalveiene, som er assosiert med en akselerasjon av tumorvekst i mange kreftformer.

Dette kan være en viktig kobling: Kostholdet påvirker metabolsk signalering, noe som fører til overdreven vekst av intestinale stamceller og til slutt til økt risiko for mage-tarmkreft.

studieleder Anika Böttcher.

Blant funnene deres kunne de vise at et usunt kosthold fører til en reduksjon av serotoninproduserende celler i tarmen. Dette kan resultere i såkalt intestinal treghet (typisk for diabetes mellitus) eller økt appetitt. Videre viste studien at de absorberende cellene tilpasser seg en fettrik diett, deres funksjonalitet øker, og dermed direkte fremmer vektøkning.

Viktig grunnforskning

Disse og andre funn fra studien fører til en ny forståelse av sykdomsmekanismer knyttet til et kaloririkt kosthold.

Det vi har funnet ut er av avgjørende betydning for å utvikle alternative ikke-invasive terapier.

studieleder Heiko Lickert

Til dags dato er det ingen farmakologisk tilnærming for å forebygge, stoppe eller reversere fedme og diabetes. Kun fedmeoperasjon har vist virkning. Imidlertid er disse operasjonene invasive, ikke-reversible og kostbare for helsevesenet.

Referanser:

  1. Aliluev, A., Tritschler, S., Sterr, M. et al. Diet-induced alteration of intestinal stem cell function underlies obesity and prediabetes in mice. Nat Metab 3, 1202–1216 (2021). https://doi.org/10.1038/s42255-021-00458-9

Funksjonellmedisinsk Institutt inngår samarbeid med Full Potential AS.

Full Potential er en personlig utviklingsplattform – for de som søker et bedre liv og bedre helse.

Vi har tilgang til et av Europas mest anerkjente fagmiljøer innen helse, persontilpasning og funksjonellmedisin, med svært lang erfaring med å støtte mennesker som tar ansvar for egen helse. 

Full Potential er for deg som er nysgjerrig, som vil ha kunnskap og verktøy for å følge drømmen mot et bedre, friskere og mer meningsfullt liv.

Ledende internasjonale forskere slår fast at de aller fleste kroniske helsetilstander skyldes kjente faktorer i vestlige livsstilen: tarmmikrober, stress, relasjoner, kosthold, miljøgifter og trening – alt dette grunnpilarer i Full Potential.

Helsekompetanse for å ta ansvar for eget liv og egen helse.


Funksjonellmedisinsk Institutt leverer forsknings- og erfaringsbasert kunnskap og nyheter innenfor persontilpasset medisin, funksjonellmedisin, livsstil og miljømedisin.

Urbanisering, industrialisering og vestlig livsstil driver nedbryting av økosystemer og tap av biologisk mangfold som igjen forårsaker den dramatiske økningen av kroniske sykdommer vi har opplevd i vestlige land de siste 50 årene.

Tusenvis av forskningsbaserte artikler som vi har publisert, vår egen lange erfaring,

en kraftig økning i vitenskapelig forståelse og erfaring fra flere av de ledende sykehusene i verden viser at mennesker med kunnskap og egeninnsats har mulighet til å påvirke sitt liv og egen helse i langt større grad enn man tidligere var klar over. 

Tidligere antok man at de aller fleste kroniske tilstander i hovedsak skyltes genetiske og arvelige årsaker. Men en voldsom økning i vitenskapelig forståelse viser at livsstil og miljø innvirker på helsa vår i langt større grad enn tidligere antatt.

EU og Norske helsemyndigheter mener av den grunn at såkalt persontilpasset medisin er fremtidens helsevesen og at

helsekompetanse blant innbyggerne vil bli avgjørende for å snu den negative spiralen av kroniske sykdommer.

Vi følger denne utviklingen dag for dag – og publiserer ny kunnskap og forskning fortløpende i vår nyhetsseksjon. Alt vi videreformidler er bredt publisert internasjonalt i anerkjente tidsskrifter, samt selvsagt alltid med henvisninger til orginalartiklene og studiene. 

Instituttet bidrar også med kunnskap og erfaring til andre organisasjoner, fagtidsskrifter, foredrag og seminarer og andre.

Nyeste artikler

Artikler etter kategori

Få nyheter fra oss på mail

Registrer deg med ditt navn og e-post for å få nyhetsartikler om ny forskning og kunnskap og oppdateringer fra oss.