Gluten-relaterte sykdommer

opplyst-om-glutenAlessio Fasano regnes som en ekspert innen området cøliaki og gluten sensitivitet. Han er professor i pediatri, medisin og fysiologi ved University of Maryland Medical School of Medicine og medisinsk direktør av Center for Celiac Research. Han har reist mye rundt og holdt foredrag om gluten relaterte sykdommer og holdt foredrag i Oslo i 2013. Dette er litt hva han sa under foredraget

Tarmene har et overflateareal med størrelse på en tennisbane. Cøliaki er en tarmsykdom som skyldes en autoimmun reaksjon på gluten. Dette forekommer i rundt 1% av befolkningen. Ved cøliaki blir deler av tynntarmen (villus) ødelagt, slik at overflaten på tarmen blir mindre. Det betyr hovedsakelig at det da vil være et mindre område for å absorbere næringsstoff. Denne sykdommen forekommer i genetiske mottagelige personer, hvor flere gener er involvert. Den vanligste involverer HLA-DQ2 og/eller –DQ8 gener. Det er også mange andre gener som er involvert, som ikke har blitt identifisert ennå. Cøliaki regnes som en unik autoimmun sykdom fordi både miljøfaktoren (gluten) og autoantigenet (Transglutaminase) er kjent. Ved å eliminere gluten fra kosten vil det føre til en total tilbakegang av sykdommen.

Det er også andre måter å reagere på gluten. Rundt 0,1 % av befolkningen har hveteallergi. Dette er Immunoglobulin E (IgE) mediert. Ved inntak av hvete kan dette gi raske og potensielt livstruende symptomer.

Foruten dette ser man nå at det er et stort antall mennesker, estimert til 6 % (men sannsynligvis mye mer enn dette) som er sensitive til gluten, på andre måte enn det beskrevet ovenfor. Dette kan gi reaksjoner både i mage/tarm, men også andre steder i kroppen. Dette henger sammen med andre immunstoffer kalt Immunoglobulin A og Immunoglobulin G (IgA og IgG), som får immunsystemet til å reagere på gluten. For å skjønne denne utviklingen må vi se på vår forhistorie.

Ved å studere hvetekorn gjennom tidene ser en at det for flere hundre år siden inneholdt kornet bare halvparten så mye gluten som dagens hvetekorn. Brødbakst tok også flere dager å lage, som førte til at mange skadelige stoffer i kornet ble nøytralisert. I dag bruker vi ofte bare noen timer på å lage brød, noe som gjør at flere av disse stoffene forblir i brødet. En ser også at ved å introdusere gluten til barn under 2 måneder kan en øke sensitiviteten til disse proteinene. Dette kan forklares med at tarmfloraen ikke er fullstendig utviklet ennå, noe som er nødvendig for å bryte ned gluten.

Hva er det som er så spesielt med gluten? Vår kropp er ikke skapt til å bryte ned gluten fullstendig. Enkelte mennesker mangler fordøyelsesenzymene til å bryte ned gluten til aminosyrer. For noen mennesker vil gluten forårsake irritasjon på tarmslimhinnen, noe som kan føre til lekk tarm-syndrom. Dette skjer ved at gluten (gliadin) binder seg til et nøkkelmolekyl i tarmveggen, noe som frigir et stoff som heter Zonulin. Dette stoffet forårsaker deretter betennelsesreaksjoner, som kan føre til lekk tarm. Zonulin forekommer bare i mennesker. Genet for Zonulin sitter på kromosom 16, som er et kromosom assosiert med mange autoimmune sykdommer, kreftsykdommer og sykdommer i nervesystemet.

Effekten av Zonulin ser man blant annet ved å introdusere Zonulingenet i mus (som altså ikke har dannet zonulin i tarmen). Hvis vi så gir musen gluten kan man se at det forårsaker villus atrofi, altså endring i tarmslimhinnen.

Når gluten lekker gjennom tarmveggen vil immunsystemet reagere på disse proteinene, og tolke det som noen skadelige stoffer på lik linje med bakterier. De hvite blodlegemene blir mobilisert til dette området, og forårsaker deretter en betennelsesreaksjon. Dette fører igjen til økt lekk tarm, som fører til økt betennelse, osv. Det er mye som tyder på at hvis en får blokkert Zonulin, så kan det hemme betennelsesreaksjonen i tarmen. Studier viser at Zonulin ikke bare fungerer på tarmcellene, men kan forårsake autoimmune sykdommer som Diabetes Mellitus type 1.

Det er nå en medisin under utvikling som heter Larazotide, som man ser kan ha en god virkning på å blokkere Zonulin effekten. Foreløpig studier av virkning på cøliaki pasienter har vært lovende. Studier med Larazotide viser også at det kan beskytte Islets of Langerhans cellene, som brytes ned av de autoimmune autoantigenet i Diabetes Mellitus Type 1.

glutenfri-fugl

Utredning og differensiering av de forskjellige former for glutenintoleranse krever spesialkompetanse og et bredt testeapparat. Les mer om matintoleranser her