Leger kritiserer manglende forebygging

Tidligere antok vi at sykdommer rammet oss tilfeldig, enten som et resultat av uheldige livsomstendigheter eller vårt genetiske arvestoff. Nå antar vi at 80 prosent av sykdommene vi behandler har sammenheng med livsstil.
— NRK, 8/2/24

I kronikken “Et sykt helsevesen” i NRK fra februar i år kritiserer legene Anette Dragland, Torkil Færø og Gunhild Melleby helsevesenet for å behandle pasientene først etter at de har blitt syke, fremfor å i større grad jobbe preventivt for å unngå at sykdom inntreffer. De poengterer at av 100 kroner brukt på helse i dag, går 97 kroner til å behandle syke og 3 kroner til forebygging. Kronikken belyser også at man antar at 80% av sykdom kommer fra livsstil. Dette er ikke bare kostbart for samfunnet, det er også helt avgjørende for livskvaliteten til det norske folk. Sykdom er en påkjenning som ikke bare går utover en selv, men også familie, venner, medstudenter, kollegaer og arbeidsplass. Med kunnskap og forebygging kunne mye sykdom vært unngått.

Dragland, Færø og Melleby løfter frem en liste over tiltak man selve kan gjøre for å forebygge sykdom, hentet fra en stor, amerikansk studie hvor forskere undersøkte livsstilen til 719.000 tidligere soldater. Funnene ble presentert på en konferanse i regi av American Society of Nutrition i juli i år:

  1. Å ha gode relasjoner 

  2. God søvn

  3. Å ikke drikke alkohol jevnlig

  4. Godt kosthold

  5. Lite stress

  6. Ikke røyke

  7. Ikke misbruke opiater

  8. Være fysisk aktiv

Dette er ganske velkjente og opplagte helsefremmende faktorer som så og si er gratis å gjennomføre. Det mest oppsiktvekkende er ikke hva tiltakene er, men hvor stor påvirkning de faktisk har på helsen, sier de i kronikken.

Kunnskap for å unngå sykdom

Men i tillegg til denne listen av tiltak så er det også annen grunnleggende informasjon som kan bidra til at du kanskje slipper å bli utsatt for unødvendig sykdom.

Funksjonellmedisinsk Forum er enige med Dragland, Færø og Melleby om at Norge må begynne å satse på forebyggende helse. Med funksjonell medisin gjør vi dette ved å gi det nordmenn en mulighet til å lære mer om hvordan kroppen fungerer og hvordan du kan oppnå best mulig helse. På den måte kan man både redusere sykdom og reversere sykdom som allerede har oppstått. Vi ønsker å oppfordre folk til å vedlikeholde sin egen kropp, ikke fordi alle skal være supermennesker som lever lengst mulig, men for at hvert menneske skal ha best mulig forutsetninger for å ha så god helse og livskvalitet som mulig, gjennom alle livets faser.

Fastlegenes rolle i behandling

Leder for Norsk legeforening, Marte Kvittum Tangen og legene Prydz og Malterud svarer på kronikken med å si at å forebygge sykdom er fint, men en fastleges jobb er å finne best mulig løsning på pasientens problemer (NRK, 12/02/24). I deres tilsvar hevder legene at «Folk blir syke, uansett hvor stor innsats fastlegen eller den enkelte har gjort angående livsstil.» 

Men stemmer dette? Burde vi ikke heller gått etter den lavthengende frukten og adressere årsaken til dårlig helse istedenfor å bruke enormt med penger etter det har skjedd, når man som nevnt antar at rundt 80 prosent av sykdommene vi behandler har sammenheng med livsstil? Mange av sykdomstilstandene i samfunnet kan unngås med kunnskapsformidling om hvordan kroppen fungerer og hva som påvirker den. Å lære opp nordmenn i egen kropp og helse kan føre til langt mindre sykdom og betraktelig bedre liv, noe som igjen kan lette trykket på helsevesenet og koste samfunnet mindre penger.

Veiledning før sykdom inntreffer

Kronikken til Dragland, Færø og Melleby setter lys på at det er behov for et nytt og bedre helsetilbud i Norge. De hevder at legen må inn på banen tidligere, for å gi råd og veilede pasienter før sykdommen inntreffer.  Og det er ikke bare helsevesenet som må endres, samfunnet må også rigges slik at det er enklere for enkeltmennesker og befolkningen generelt å leve sunt (NRK, 08/02/24).

Det har i de siste årene blitt en mye større tilgang på god forskningsbasert kunnskap som fokuserer på hvor stor betydning livsstil har på helsen vår. Det er fint å se at det synet også deles av en del av helsesystemet, som ser at det er behov for endringer, og at den norske allmennhelsen kan bedres ved hjelp av bedre grunnkunnskap om egen kropp og helse.

Vi mener at Funksjonell medisin kan være en god løsning på helseutfordringene i samfunnet, ved å adressere hvordan vi lever livene våre og belyse grunnene til at vi blir syke. Ved å se kroppens systemer helhetlig og fjerne de elementene i livsstilen som er skadelig for kroppen og som i lengden fører til skade, kan man gjøre mye for egen helse.

Funksjonellmedisinsk Forum ønsker å være med på å lage en folkebevegelse for å gi nordmennene som ønsker det, muligheten til å få nok kunnskap til å forebygge eller reversere sykdom som oppstår av blant annet livsstil. Vi ønsker å være en god kilde til bra forskning, forklart og gjort tilgjengelig for vanlige folk uten doktorgrad i hjerneforskning, fordi alle burde ha en mulighet til å forstå hvordan man kan påvirke egen helse. Vi ønsker å lage et sterkt funksjonellmedisinsk fagmiljø, som gjør at det både er lettere å være behandler og lettere å få den hjelpen du trenger som privatperson.

Dragland, Færø og Melleby avslutter kronikken med følgende utsagn;

«Vi må slutte å bare reparere folk etter at de er blitt syke, og heller begynne å bygge helse for den enkelte pasient og samfunnet som helhet. Vi har ingen tid å miste. Den forebyggende helserevolusjonen må starte nå!»

Vi kunne ikke sagt oss mer enig.

 

Et sykt helsevesen (08/02/22)

https://www.nrk.no/ytring/et-sykt-helsevesen-1.16716589

 Fastlegen leverer (12/02/22)

https://www.nrk.no/ytring/fastlegen-leverer-1.16759273