Fermenterte gulrøtter
Fermentering av grønnsaker er en fantastisk måte å bevare mat på, samtidig som du får i deg gunstige bakterier og kortkjedede fettsyrer som er veldig bra for tarmhelsen. Gulrøtter er spesielt enkle å fermentere og smaker fantastisk etter et to-tre uker. De holder seg godt i kjøleskapet og passer til nesten alt eller som snacks!
Ingredienser
Økologiske gulrøtter
Salt uten jod (20 gram per liter vann)
Vann
Utstyr
Rengjorte glass med lokk og gummipakning (anbefaler glass fra IKEA)
Kniv og skjærefjøl
Målebeger og vekt
Fermenteringsvekt (for å holde gulrøttene under saltløsningen)
Fremgangsmåte
1. Forbered gulrøttene
Skyll gulrøttene grundig under rennende vann.
Kutt dem på langs slik at de får en jevn lengde som passer til glasset ditt.
La det være 4–5 cm fra toppen av gulrøttene til kanten av glasset for å gi plass til saltlaken og fermenteringsprosessen.
2. Lag saltløsningen
Bland en 2 % saltløsning ved å løse opp 20 gram salt uten jod i 1 liter vann.
Rør godt til saltet er fullstendig oppløst.
3. Putt gulrøttene og saltløsningen i glass
Stable gulrøttene tett sammen i glasset slik at de ikke flyter opp.
Det er alltid plass til en ekstra gulrot når du tror glasset er fullt!
Sørg for at gulrøttene er helt dekket av saltløsningen.
Hell saltløsningen over gulrøttene til de er fullstendig dekket.
La det være et par centimeter opp til lokket for å unngå at det bobler over under fermenteringen.
4. Sett på lokket
Lukk glasset med lokk og gummipakning. Ikea-glassene er ideelle da de slipper ut overflødig trykk automatisk.
Hvis du bruker et annet type glass, må du kanskje åpne lokket hver dag for å slippe ut trykk.
5. Fermentering
Plasser glasset på et sted uten direkte sollys.
La gulrøttene fermentere i ca. 2 - 3 uker.
6. Oppbevaring
Etter fermenteringen er ferdig, sett glasset i kjøleskapet.
De fermenterte gulrøttene kan holde seg lenge når de oppbevares kjølig.
Tips og Triks
Smakstilsetninger: Eksperimenter med ulike urter og krydder som dill, rosmarin, ingefær, hvitløk, hel pepper eller chili for å skape spennende smakskombinasjoner.
Tilvenning: Start med små mengder fermentert mat for å la fordøyelsessystemet venne seg til det.
Fermenteringsprosess: Det er normalt at det dannes et hvitt lag på toppen; dette er ufarlig. Vær oppmerksom på mugg, men det er sjeldent hvis grønnsakene er helt dekket av saltlake.
Utforsk Mer
Fermentering har uendelige muligheter. Prøv å fermentere andre økologiske grønnsaker som sellerirot, rødbeter, kål, eller til og med frukt som fersken og plommer. Surkål er også en klassiker som er verdt å prøve.
Hvis du er ny til fermentering og ønsker å lære mer om prosessen og hvordan håndtere eventuelle utfordringer, kan du besøke denne informative nettsiden:
Problemløsing ved Lacto-Fermentering
God fermentering!