Fermenterte gulrøtter

Fermentering av grønnsaker er en fantastisk måte å bevare mat på, samtidig som du får i deg gunstige bakterier og kortkjedede fettsyrer som er veldig bra for tarmhelsen. Gulrøtter er spesielt enkle å fermentere og smaker fantastisk etter et to-tre uker. De holder seg godt i kjøleskapet og passer til nesten alt eller som snacks!

Ingredienser

  • Økologiske gulrøtter

  • Salt uten jod (20 gram per liter vann)

  • Vann

Utstyr

  • Rengjorte glass med lokk og gummipakning (anbefaler glass fra IKEA)

  • Kniv og skjærefjøl

  • Målebeger og vekt

  • Fermenteringsvekt (for å holde gulrøttene under saltløsningen)

Fremgangsmåte

1. Forbered gulrøttene

  • Skyll gulrøttene grundig under rennende vann.

  • Kutt dem på langs slik at de får en jevn lengde som passer til glasset ditt.

  • La det være 4–5 cm fra toppen av gulrøttene til kanten av glasset for å gi plass til saltlaken og fermenteringsprosessen.

2. Lag saltløsningen

  • Bland en 2 % saltløsning ved å løse opp 20 gram salt uten jod i 1 liter vann.

  • Rør godt til saltet er fullstendig oppløst.

3. Putt gulrøttene og saltløsningen i glass

  • Stable gulrøttene tett sammen i glasset slik at de ikke flyter opp.

  • Det er alltid plass til en ekstra gulrot når du tror glasset er fullt!

  • Sørg for at gulrøttene er helt dekket av saltløsningen.

  • Hell saltløsningen over gulrøttene til de er fullstendig dekket.

  • La det være et par centimeter opp til lokket for å unngå at det bobler over under fermenteringen.

4. Sett på lokket

  • Lukk glasset med lokk og gummipakning. Ikea-glassene er ideelle da de slipper ut overflødig trykk automatisk.

  • Hvis du bruker et annet type glass, må du kanskje åpne lokket hver dag for å slippe ut trykk.

5. Fermentering

  • Plasser glasset på et sted uten direkte sollys.

  • La gulrøttene fermentere i ca. 2 - 3 uker.

6. Oppbevaring

  • Etter fermenteringen er ferdig, sett glasset i kjøleskapet.

  • De fermenterte gulrøttene kan holde seg lenge når de oppbevares kjølig.

Tips og Triks

  • Smakstilsetninger: Eksperimenter med ulike urter og krydder som dill, rosmarin, ingefær, hvitløk, hel pepper eller chili for å skape spennende smakskombinasjoner.

  • Tilvenning: Start med små mengder fermentert mat for å la fordøyelsessystemet venne seg til det.

  • Fermenteringsprosess: Det er normalt at det dannes et hvitt lag på toppen; dette er ufarlig. Vær oppmerksom på mugg, men det er sjeldent hvis grønnsakene er helt dekket av saltlake.

Utforsk Mer

Fermentering har uendelige muligheter. Prøv å fermentere andre økologiske grønnsaker som sellerirot, rødbeter, kål, eller til og med frukt som fersken og plommer. Surkål er også en klassiker som er verdt å prøve.

Hvis du er ny til fermentering og ønsker å lære mer om prosessen og hvordan håndtere eventuelle utfordringer, kan du besøke denne informative nettsiden:

Problemløsing ved Lacto-Fermentering

God fermentering!