Mai er en festmåned med mye kaker og godsaker. Da er det godt at det finnes gode alternativ som er glutenfri, melkefri og uten sukker også.

Her er en deilig oppskrift på en frisk og god fromasj-/ostekake med nøttebunn, perfekt for 17. mai!

Ingredienser:

Nøttebunn:

  • 6 dl valgfrie nøtter (eller hjemmelaget granola)

  • 6 ss yaconsirup

  • 4 dråper stevia med vanilje

  • 1 ts vaniljepulver/3 dråper vaniljeolje

  • 2 ss flytende kokosolje

  • 1 klype salt

  • Monk Fruit etter smak

Mal nøtter eller granola i en foodprosessor, tilsett de andre ingrediensene og bland godt. Fordel massen i en kakering på et kakefat og sett den kjølig.

Fromasj-/ostekrem:

  • 600-900 gram valgfrie, økologiske bær (f.eks. frosne jordbær og bringebær)

  • 200-300 gram FOS

  • Steviadråper med vaniljesmak (ca. 6-8 dråper)

  • Monkfruit etter smak

Sånn gjør du:

Kok opp bærene og bland inn FOS litt etter litt. Tilsett steviadråper og Monkfruit etter smak. For å unngå at FOSen klumper seg kan du blande tinte bær og FOS i en blender før du gir det et oppkok.

Gelatin:

  • 4 store ts gelatinpulver røres ut i 0,5 dl kaldt vann

Ta kjelen med kokte bær av platen og pisk inn gelatinblandingen. Husk at blandingen ikke skal koke etter at gelatin er tilsatt.

Krem:

  • 2 små bokser fullfettet kokosmelk (avkjølt så den faste delen er tykk)

  • 200 gr Violife smøreost

Pisk den faste delen av kokosmelken med litt FOS (2 ss) til en fast krem. Rør inn romtemperert smøreost til en glatt krem. Bland ostekremen og bærblandingen godt, og hell det over nøttebunnen. Sett kaken kaldt over natten til den har stivnet.

Pynt med bær, spiselige blomster, eller nyt kaken som den er. Fin pynt kan være alt fra jordbær, bringebær, blåbær, plommeblomster og usprøytede stemorsblomster. 👌

God fornøyelse!! 🎂🇧🇻🌸

Bra mat med sunne ingredienser:

FOS

Søtningen i oppskriften er FOS, som står for FruktoOligoSakkarider.  Den er fremstilt av sikorirot, og er prebiotiske fibre som gir næring til tarmfloraen.

FOS er en type fiber, som vi også kaller ufordøyelige karbohydrater eller resistent stivelse. Resistent stivelse er ufordøyelig, som betyr at den ikke brytes ned i tynntarmen, men går videre til tykktarmen hvor den blir mat for de gode tarmbakteriene. (Prebiotika)

Den gir lite blodsukkerstigning, så for de som ønsker et stabilt blodsukker er dette en fin erstatning.

FOS fås i helsekostbutikker. Det er litt mindre søtt enn sukker, men kan fint erstatte sukker i bakst, syltetøy, smoothie osv. Begynn forsiktig med 1-2 ts når du skal introdusere FOS i kosten, ettersom de gode tarmbakteriene kan få en «boost», som kan gi “luft i magen” i starten.