Påskemarsipan som er bra for magen!
Marsipan laget etter funksjonellmedisinske prinsipper med få ingredienser.
Bruk helst økologiske råvarer.
Tid: ca 15-30 minutter.
Ingredienser:
100 gr mandelmel (ikke fettredusert)
100 gr FOS
Litt Monk fruit
1 ts Gurkemeie (kan droppes, men det gir en fin gul farge)
3 dråper vaniljeolje
1 eggehvite fra økologisk egg (eller vann til passe konsistens)
Framgangsmåte:
Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle
Tilsett vaniljeolje og eggehvite
Elt alle ingrediensene godt sammen til en marsipan-pølse før du deler opp pølsen og triller kuler eller lignende
Tips til pynt:
Marsipankulene kan dyppes i smeltet sjokolade (hjemmelaget, eller Ânglamark 85%). Pynt med hakkede nøtter, eller annet du måtte ønske.
Det gir et fint mønster hvis man drar en gaffel dyppet i smeltet sjokolade over marsipankulene.
Det er lurt å fryse kulene før man dypper dem eller pynter dem med sjokolade - da stivner sjokoladen mye raskere!
Bruk bakepapir hvis du dypper marsipanen i sjokolade for smeltet sjokolade setter seg fast i matpapir.
God mat med sunne ingredienser:
FOS
Søtningen i oppskriften er FOS, som står for FruktoOligoSakkarider. Den er fremstilt av sikorirot, og er prebiotiske fibre som gir næring til tarmfloraen.
FOS er en type fiber, som vi også kaller ufordøyelige karbohydrater eller resistent stivelse. Resistent stivelse er ufordøyelig, som betyr at den ikke brytes ned i tynntarmen, men går videre til tykktarmen hvor den blir mat for de gode tarmbakteriene. (Prebiotika)
Den gir lite blodsukkerstigning, så for de som ønsker et stabilt blodsukker er dette en fin erstatning.
FOS fås i helsekostbutikker. Det er litt mindre søtt enn sukker, men kan fint erstatte sukker i bakst, syltetøy, smoothie osv. Begynn forsiktig med 1-2 ts når du skal introdusere FOS i kosten, ettersom de gode tarmbakteriene kan få en «boost», som kan gi “luft i magen” i starten.
Mandler
Mandler inneholder umettet fett, kostfiber, vitamin E, thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) og folat (B9). De inneholder også mineraler som kalsium, magnesium, sink, kobber, jern og fosfor.
Gurkemeie
Gurkemeie er en flerårig plante som tilhører ingefærfamilien, og stammer fra Asia. Krydderet gurkemeie, er plantens tørkede og malte rotknoll. Gurkemeie har en sterk gul farge som gjør seg godt som naturlig farge i påskemarsipan.
Gurkemeie inneholder curcumin som virker anti-inflammatorisk for kroppen.
God Påske!