Kosthold - Et av de viktigste verktøyene for bedre helse?

Tarmens tilstand er utrolig viktig for helsa vår. Her skal all mat vi inntar brytes ned, prosesseres og omgjøres til næringsstoffer vi trenger. Men det er langt mer som skjer i tarmen av viktige prosesser. Omtrent 70 % av kroppens immunceller finnes i tarmen. Tarmen kommuniserer med hjernen gjennom nervesignaler, hormoner og kjemiske budbringere som serotonin. Dette påvirker humør, stressnivå og kognitiv funksjon. En sunn tarm er assosiert med bedre mental helse og redusert risiko for angst og depresjon.

I tarmen kommer verdenen utenfra og kroppens vev tett på hverandre. Med maten kommer det mange fremmedstoffer inn i kroppen. Tarmens mikrober og slimhinne beskytter deg mot fremmedstoffene og patogener. Det er her en bred og stabil tarmmikrobiota, sammen med en fungerende tarmslimhinne, beskytter deg ved å fungere som en barriere og holde alt som ikke skal være inne i kroppens vev ute. Når dette ikke fungerer som det skal, slipper partikler igjennom og kommer i nærkontakt med immunforsvaret, noe som kan utløse betennelsesreaksjoner.

Den norske immunologen Per Brandtzæg sa: «Slimhinnen er grensen mellom liv og død» – ikke nødvendigvis en akutt død, men en død på sikt hvis dette laget blir forstyrret og ikke klarer å reparere seg, forklares det i episoden vi har lagt ved. Denne viktige barrieren, sammen med tarmmikrobiomet, påvirkes sterkt av hva vi spiser. Maten vi inntar er blant annet derfor et av de kraftigste verktøyene for å opprettholde god helse.

I podcasten "Birgit inviterer husdoktoren" (lenke under) gir lege Andreas Heck og psykolog Birgit Valla en grundigere gjennomgang av hvordan kosthold kan påvirke helsen, med fokus på tarmens betydning og viktigheten av å spise naturlig, ubearbeidet mat. De oppfordrer til å tenke kritisk over matvalgene våre og til å velge mat som er produsert med omsorg for både mennesker, dyr og miljø.

Funksjonell medisins 3 tips for å forbedre tarmhelsen:

  1. Unngå gluten, meieriprodukter (kasein), sukker og ultraprosessert mat.

  2. Spis mer fiber fra planter. Å inkludere fiber fra minst 30 forskjellige planter per uke gir en bredere tarmmikrobiota.

  3. Spis mer fermentert mat. Den må være upasteurisert og levende.

Lær mer om dette i podcasten under:

Apple podcast:

https://podcasts.apple.com/no/podcast/birgit-inviterer-husdoktoren/id1648842899?i=1000587464352

Spotify:

https://open.spotify.com/episode/0jDeAR6GSUuR4eZ36J8rst...

Forrige
Forrige

Hvordan påvirker følelsene våre oss?

Neste
Neste

Funksjonell medisin, hvordan unngå eller reversere sykdom